IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Credit Suisse надмина очакванията на анализаторите

Банката отчете най-високата тримесечна печалба от четири години насам и потвърди амбициозните си годишни цели

13:51 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

През пролетта на 2019 г. Credit Suisse отчете най-високата тримесечна печалба от четири години насам. Втората по големина швейцарска банка увеличи печалбата си с 45 процента до 937 млн. франка и по този начин надмина значително оценките на анализаторите, предава Ройтерс.

Добре се е развил бизнесът предимно на швейцарския пазар и в търговията с ценни книжа. Освен това са отчетени и намаления на разходите. „Тези резултати, постигнати в предизвикателна среда, показват, че нашата банка има силна пазарна позиция и ефективна платформа след тригодишното преструктуриране“, заяви изпълнителният директор на групата Тиджане Тиам.



Банката потвърди целта си за целогодишна печалба, която много анализатори смятат за амбициозна. За 2019 г. Credit Suisse се насочва към възвръщаемост на собствения капитал от първи ред от десет до единадесет процента (2018 г.: 5,5%). Това съответства на печалба от най-малко 3,7 милиарда швейцарски франка. През досега изминалите месеци от третото тримесечие ангажираността на клиентите е била на атрактивно ниво, поясняват швейцарците. Въпреки това Credit Suisse посочва, че приходите през третото тримесечие вероятно ще намалеят както обикновено, защото много клиенти са на почивка.

В търговското подразделение печалбата преди данъци се повишава със 141 процента до 357 милиона швейцарски франка. Базираният в Цюрих кредитор се представя добре, особено в търговията с облигации. Банката се е възползвала от политиката на лихвените проценти в САЩ. Освен това от третото тримесечие на 2018 г. насам Credit Suisse непрекъснато печели пазарен дял в бизнеса с акции. За разлика от нея в инвестиционното банкиране американските банки се борят със сериозни пречки, тъй като много инвеститори се сдържат от инвестиции заради търговските спорове и опасенията за забавяне на икономическата активност.

И в европейски контекст Credit Suisse се справя добре. При UBS намаляващите лихвени проценти и предпазливите клиенти поставят някои от плановете за растеж в далечна перспектива. А Deutsche Bank наскоро стартира поредното голямо преструктуриране на корпорацията. Милиарди евро под формата на разходи за преустройство и силен насрещен вятър в инвестиционното банкиране костваха загуба за милиарди евро за базирания във  Франкфурт кредитор за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още