Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Икономическият ръст в еврозоната остава на близо 4-годишното си дъно

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт както в еврозоната, така и в целия Европейски съюз отбелязва ръст на тримесечна основа от 0,2%

Икономическият ръст в еврозоната остава на близо 4-годишното си дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) както в еврозоната, така и в целия Европейски съюз отбелязва ръст на тримесечна основа от 0,2%. Това показват данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани в четвъртък. Второто чете потвърждава предварителните данни за еврозоната, но понижава леко увеличението за ЕС, което преди това се изчисляваше на 0,3%.

За еврозоната това е най-ниското покачване от второто тримесечие на 2014 т. насам.

За сравнение през третото тримесечие на миналата година икономическият растеж в еврозоната и ЕС бе съответно 0,2% и 0,3%.

На годишна основа се наблюдава по-значително отслабване на сезонно коригирания БВП, който за тримесечието е нараснал с 1,2% в еврозоната и с 1,4% в ЕС. През периода юли-септември той е бил съответно 1,6% и 1,8%.

За цялата 2018 г. икономиката на еврозоната нараства с 1,8% и с 1,9% в ЕС на базата на сезонно и календарно коригирани данни за предходните тримесечия. Това обаче представлява по-значително понижение спрямо предишната 2017 г., когато увеличението както в ЕС, така и в еврозоната бе 2,4%.

Заетостта на Континента също нараства. Броят на заети хора в еврозоната се е увеличил с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо предходното. В ЕС той нараства с 0,2%. Данните показват, че налице е относително запазване на ръстовете от предходния период юли-септември, когато те бяха 0,2% и за двата блока.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година заетостта нараства с 1,2% както в еврозоната, така и в ЕС, след като отбелязва повишение от съответно 1,3% и 1,2% през третото тримесечие на 2018 г.

За цялата 2018 г. заетостта се увеличава с 1,4% в еврозоната и с 1,3% в целия Европейски съюз. Това представлява по-значително намаление спрямо 2017 г., когато тя е отбелязала покачване от 1,6% и на двете места.

По-рано днес стана ясно, че германската икономика е в застой през последното тримесечие на миналата година. БВП на най-голямата икономика в Европа остава без промяна на тримесечна основа, показват данни на германската федерална статистическа служба. Това е и под очакванията на анализатори, допитани от Ройтерс, за минимален ръст от 0,1%.

Това обаче означава, че страната е успяла да избегне рецесията, след като през предходния период юли-септември се сви за първи път от 2015 г. насам.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Президентските избори в Македония - референдум за промяната на името