IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на ЕС продължава да се разширява стабилно през първото тримесечие

Според данни на Евростат темпът на растеж на еврозоната леко се ускорява спрямо последните три месеца на 2016 г.

13:13 | 08.06.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз (ЕС) нараства с 0,6% през първото тримесечие на 2017 г. на тримесечна база, сочат сезонно коригираните данни на Евростат. Така икономиката на ЕС повтаря представянето си от последното тримесечие на миналата година, когато също се разшири с 0,6%.

На годишна база икономиката на ЕС се разширява с 2,1% през първите три месеца на годината. Това показва леко ускорение спрямо предишното тримесечие, когато бе отчетен ръст от 2,0% на годишна база.

БВП на еврозоната също е нараснал с 0,6% през първото тримесечие на 2017 г., с което отчита леко забързване спрямо предишните три месеца, когато темпът бе от 0,5%. На годишна база увеличението е от 1,9% спрямо 1,8% през последните три месеца на 2016 г.

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП през първите три месеца на тримесечна база отчита Румъния – 1,7%, следвана от Латвия (1,6%) и Словения (1,5%). Най-слаб растеж на тримесечна база се наблюдава във Великобритания – едва 0,2%.

На годишна база отново Румъния е на първо място, като икономиката ѝ се е разширила с 5,6% за периода от януари до март. Веднага след нея е Словения с 5,0% и Литва с 4,1%. Най-слабо се е представила Гърция с растеж от 0,4%.

За България данните сочат растеж от 0,9% на тримесечна база и 3,5% на годишна база, което съвпада с оценките на Националния статистически институт, публикувани в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още