Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Испания надушва интрига в избора на новия лидер на Еврогрупата

Испанката Калвиньо отдавна бе фаворит за поста, но изненадващо се наложи ирландецът Паскал Донахю

Испания надушва интрига в избора на новия лидер на Еврогрупата

Надя Калвиньо. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Испания се чувства измамена при избора на новия лидер на Еврогрупата. Правителството в Мадрид всъщност е събрало необходимите десет от 19-те гласа, заяви министърът по икономическите въпроси Надя Калвиньо в интервю за радиостанцията SER в петък.

Социалдемократката щеше да е първата жена, оглавила еврогрупата. Дълго се смяташе за фаворит, но бе победена в четвъртък при втория тур на гласуване с един глас срещу консервативния ирландски финансов министър Паскал Донахю. Сега той трябва да координира мненията на министрите на еврозоната. „Някой не направи това, което каза, че ще направи, каза Калвиньо, без да даде конкретика.

Германия, Франция, Италия и Португалия повече или по-малко се изказаха ясно в полза на Калвиньо. Испанката заяви, че е получила подкрепа от страни, които представляват повече от 80 процента от населението и икономическото производство в еврозоната. Всички 19 държави от еврозоната обаче имаха само по един глас при гласуването - съответно Малта е толкова влиятелна, колкото и Германия.

В миналото Донахю бе критик на нарастващите държавни разходи и дефицити. Той се противопоставя и на общоевропейски цифров данък, за който Франция и Испания например застъпват. Калвино заяви, че Ирландия не споделя визията ѝ за Европа.

Още по темата

Ирландският финансов министър се позиционира като центристки кандидат, който може да ограничи разделението между по-консервативните във фискално отношение страни от Северна Европа и южните правителства, настояващи за по-разхлабени правила за борба с икономическите последици от коронавирусната пандемия.

Донахю ще трябва да управлява преговори с висок залог с останалите 18 финансови министри на страните от валутния съюз, които опитват да се договорят за най-добрите политики за постигане на възможно най-бързо възстановяване на икономиката на еврозоната. Донахю е избран с мандат за две години и половина до края на 2022 година. 45-годишният ирландец е финансов министър на своята страна от средата на 2017 г.

След избора си ирландецът отбеляза, че неговият непосредствен приоритет ще бъде "да се очертае общ път напред към изграждането на европейско възстановяване, укрепване на икономиката на еврозоната и насърчаване на устойчив и инклузивен растеж за държавите членки и техните граждани“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Напрежението между САЩ и Китай ограничи ръстовете на европейските борси