IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания планира задълбочаване на пенсионната реформа

Обмисля се закон за скъсяване на срока, в който възрастта за пенсиониране ще нарасне с 2 години, както и премахване на индексирането на пенсиите с инфлацията

18:23 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания планира задълбочаване на пенсионната реформа

Испания скоро ще задълбочи реформите в пенсионната система, вероятно скъсявайки срока за увеличаване на възрастта на пенсиониране и ограничавайки индексирането на пенсиите, чрез което би изпълнила и исканията на Европейския съюз за закрепване на публичните си финанси, са съобщили испански представители, пожелали да останата анонимни и цитирани от Ройтерс.

Високопоставен испански правителствен източник е заявил, че реформата, която цели да постави под контрол пенсионните разходи от 100 млрд. евро годишно, или 10% от испанския брутен вътрешен продукт, ще бъде представена пред депутатите в рамките на следващите няколко седмици, вероятно в началото на 2013 г.

Той е уточнил, че правителството ще предложи мерки за скъсяване на срока от 15 години, в който възрастта за пенсиониране ще нарасне до 67 години от настоящите 65.

Законът за това увеличаване на възрастта за пенсиониране бе приет от предишното правителство на премиера Луис Родригес Сапатеро, а партията на наследника му на поста Мариано Рахой, която тогава бе в опозиция, гласува против.

Правителството обмисля и премахването на годишното индексиране на пенсиите или най-малкото добавяне на условия към него, така че пенсиите да не се повишават, когато икономиката е в рецесия или когато публичният дефицит надхвърли определено ниво, е добавил източникът на Ройтерс.

Още трима испански представители са потвърдили планираните мерки, но и всичките предупреждават, че реформата все още се обсъжда на ниво правителство, макар и в напреднала фаза, и че е постигнато твърдо съгласие за въвеждане на нови правила, които ще затруднят ранното пенсиониране – нещо, което бе обявено от правителството през септември.

Според тях не се очаква опозицията да блокира приемането на новите правила, но Рахой разполага и с достатъчно мнозинство в парламента, за да прокара закона.

„Идеята е системата да бъде направена по-гъвкава. Това може да стане например чрез възможността да не се индексират пенсиите при рецесия, дефицит или когато е налице натиск върху ликвидността“, заяви високопоставеният правителствен източник. „Искаме да включим и по-автоматична обвързаност между високата продължителност на живота и промените във възрастта за пенсиониране“, добави той.

Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още