IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата одобри помощта за испанския банков сектор

Решението за помощта за Кипър ще бъде взето не по-рано от 13 декември, когато Еврогрупата ще преразгледа окончателно и втория спасителен пакет за Гърция

11:10 | 04.12.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата одобри помощта за испанския банков сектор

Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) одобри тази нощ спасителната помощ на стойност 39,5 млрд. евро за испанския банков сектор, приключвайки по този начин официално многомесечните усилия за намиране на решение на кризата, заплашила да изправи страната пред необходимостта от пълна финансова помощ отвън, съобщи британският вестник Financial Times.

Одобрението бе до голяма степен предопределено, особено след като Еврогрупата обяви през юни, че е готова да осигури до 100 млрд. евро за испанските банки, които бяха повалени от спукването на жилищния балон в страната.

Но докато одобрението на министрите, дошло само часове, след като Мадрид официално отправи молба за финансиране, бе очаквано, размерът на отпусканите средства е доста по-малък, отколкото мнозина анализатори от частния сектор смятат за необходимо, особено сред като испанските банки продължават да се мъчат при задълбочаващата се рецесия. Някои от тях смятат, че средствата, които ще бъдат нужни за целта, са 2 или 3 пъти повече.

Европейски представители се надяват, че вливането на външен капитал в банките заедно с обявеното през миналия месец облекчаване на строгите бюджетни цели, налагани от Европейския съюз, ще отнемат напрежението от правителството в Мадрид и ще позволят страната да избегне вземането на допълнителна финансова помощ.

Доходността по базовите испански 10-годишни облигации падна до 5,25% в понеделник, след като Испания обяви отправянето на официална молба за помощта за банките. Това е най-ниското ниво на разходите на страната по заемането на средства от пазарите за последните 8 месеца.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че средствата ще бъдат преведени в средата на следващата седмица. „Реализирането на програмата върви по план, изпълнявайки всички изисквани условия, както е предвидено в меморандума за разбирателство“, каза Юнкер.

Испанският министър на финансите Луис де Гиндос на свой ред посочи, че отпуснатите кредити ще бъдат със срок на погасяване от 12 години и половина с 10-годишен гратисен период, а лихвата за първата година ще бъде по-малко от 1%.

„Смятаме, че това са изгодни условия, които ще помогнат да оздравим, преструктурираме и преодолеем проблемите в испанската банкова система. Това е положителен, фундаментален и жизненоважен процес и ние няма да повторим грешките от миналото“, категоричен бе Де Гиндос.

Президентът на временния спасителен фонд за еврозоната Клаус Реглинг заяви, че помощта ще бъде предоставена под формата на краткосрочни облигации, преведени в испанския спасителен фонд, познат под местния си акроним FROB.

Еврогрупата е отложила решението си за спасителната помощ за Кипър, като Юнкер отбеляза, че такова ще бъде взето  не по-рано от 13 декември. Той добави, че това е датата, на която се очаква Еврогрупата да заседава отново в Брюксел за приключване на преразглеждането на втория спасителен пакет за Гърция.

Председателят на Еврогрупата, цитиран от РИА Новости, съобщи също, че Португалия ще получи поредния транш от спасителната програма за страната в началото на 2013 г.

„Португалия ще получи 2,5 млрд. евро през януари. От тях 1,6 млрд. евро ще дойдат от Европейския инструмент за финансова стабилност и от Механизма за финансова стабилност, а 0,9 млрд. евро – От Международния валутен фонд“, уточни той.

Юнкер изтъкна, че страната като цяло се справя с изпълнението на икономическата си програма, срещу която получава траншове от общия кредит на стойност 78 млрд. евро, съгласуван през 2011 г.

Той смята също, че подготовката за връщането на Португалия на пазарите на дългосрочно и краткосрочно заемане на капитал върви добре, като набраните оттам средства трябва да покрият част от финансовите ѝ нужди през 2013 г. „Потвърждаваме намеренията си да подкрепяме Португалия, докато тя не възстанови в пълна степен финансирането си от пазарите“, подчерта председателят на Еврогрупата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Като колега те разбирам напълно. Аз самия чакам да свърша изплащането на предишните машини за да събера някой лев за нови.Всичко инвестираме в машини, материали и забележи - заплати. Инвестицията в специалисти също е много важна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
ми плащаха моите клиенти бяха взети назаем. Но това не ми попречи да ги използвам като че ли са реални пари. Особено тази година, когато цените на някои прекрасни машини падна до цената на желязо за скрап. Времето ще покаже дали преценката ми е била правилна. Миналият път - имам предвид 1997-а беше перфектна. Сега за сега, ако трябва да посъветвам някого за нещо, особено любителите. Не си дръжте парите в пари. Не се опитвайте и да инвестирате, особено в акции на "големи фирми" и си купувайте необходимото, когато ви е необходимо. Аз преди 3 години си купих 9 чифта зимни обувки от една много добра фирма и това беше чудесна инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
@Ricco. Ти много обичаш да уточнявяш. А между другото въпросът с "ограбването на спестяванията на хората" е много интересен. На времето аз също се възползвах от "балона" при нас, но спестявания нямам. Просто инвестирах почти всичко в машини и материали и даже вероятно доста съм попрекалил, защото някои от нещата в момента се чудя къде да ги дявам. Хубавото в нашата професия е, че и машините и материалите са като виното - с времето стават по-хубави. Въпросът е кога ли ще ми потрябва всичко, което съм накупил. По мои преценки - най-рано след 5 години. Докато се износи това, което направихме по време на "балона" и започнат отново да се търсят хубави мебели ...Най-малко 5 години, а може би 10. А, въпросът всъщност беше за спестяванията. Пак ти казвам - почти нямам такива. За съжаление вече съм и малко възрастен, за да уча нова професия. Моята си е добра, освен ако не решим, че хората повече няма да използват мебели и ще се върнем в каменната епоха. Вярно е, че повечето от парите, с които м
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"...ограбване на спестяванията на хората."---------Всъщност, голяма част от спестяванията нямаше да ги има ако го нямаше и този балон. Само уточнявам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Това е несъмнено, че ще се дава на кой колкото му трябва, но означава загуба на стойността на парите и ограбване на спестяванията на хората. Няма друг път за изтриване на задълженията. Интересно ми е при имотен колапс на българските банки обаче, кой ще ги спасява и налива пари в тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Сгрешил си думата. Да те поправя - вместо "Иначе" трябва да бъде "Така". Защото схемата копира напълно тази на СССР. Забелязвате ли колко по лесно е всеки път когато на някой се даде помощ. Скоро ще стане практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Колкото е необходимо като средства и време ще бъде дадено на закъсалите държави от ЕЗ. Иначе ЕЗ и ЕС ще последват съдбата на Съветския Съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още