IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се нуждае ли Италия от спасителна помощ през 2013 г.?

Анализатори предвиждат по-дълбока рецесия в сравнение с прогнозираната от правителството и сериозно отражение на политическата нестабилност върху икономиката

13:06 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще се нуждае ли Италия от спасителна помощ през 2013 г.?

Докато пазарите вървят нагоре заради споразумението за втория спасителен финансов пакет за Гърция, анализатори смятат, че Италия, която се насочва към продължителна рецесия, може също да се наложи да бъде спасявана през 2013 г., съобщи CNBC.

Въпреки че експертното правителство на Марио Монти прогнозира, че италианската икономика ще се свие съвсем слабо догодина, анализатори на Citigroup предвиждат по-рязко свиване от 1,4% при очакван спад на брутния вътрешен продукт от 2,3% за 2012 г.

Същевременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи оценката си за италианската икономика до свиване с 1%.

На всичко отгоре към икономическата слабост се прибавя и нарастваща политическа несигурност. Мандатът на Монти изтича догодина и бившият премиер Силвио Берлускони, който критикува мерките за строги икономии на настоящото правителство, намекна, че може да се кандидатира отново.

„Все още се придържаме към основния си сценарий, че Италия вероятно ще бъде принудена да поиска международна спасителна помощ по някое време през 2013 г.“, пише анализаторът в Citigroup Джада Джани в доклад за страната.

„Италианските икономически фундаменти на практика не са се подобрили въпреки известното подобрение в пазарната обстановка. Негативният ефект от фискалните строги икономии върху ръста се е оказал тежък, тъй като способността на частния сектор да поеме финансовото затягане чрез понижаване на нивото на спестяванията е ограничено“, добавя тя.

Икономисти от други банки и изследователски центрове са съгласни, че рецесията в Италия ще бъде по-дълбока, отколкото калкулират в момента финансовите пазари.

„Съставът на мерките за строги икономии до момента - насочен по-скоро в посока на увеличаване на данъците, отколкото на съкращаване на разходите - и затегнатите условия за кредитиране ще натежат прекалено много върху икономиката и на пазара ще се наложи да я преоцени“, заяви икономистът в японската банка Nomura Силвио Перуцо. „По-слабият ръст ще се отрази на фискалните планове и устойчивостта на дълга и може да доведе до връщане на напрежението“, добави той.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още