IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика може да попадне в „омагьосан кръг“

Домакинствата се чувстват несигурни, а растежът продължава да се забавя, коментира управителят на централната банка в Рим

14:30 | 01.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Игнасио Виско, управител на италианската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Игнасио Виско, управител на италианската централна банка. Снимка: Ройтерс

Италия рискува да попадне в „омагьосан кръг“ на слаб растеж и липса на доверие, предупреждава управителят на централната банка в Рим, цитиран от Financial Times.

Безработицата в страната е на най-високото ниво от 13 години, докато рецесията се задълбочава. Повече от 35% от младите италианци са без работа.

Недоволството срещу предприетите от правителството на премиера - технократ Марио Монти бюджетни икономии нараства в светлината на предстоящите през пролетта на 2013 г. парламентарни избори.

Реформите на Монти „спряха загубата на пазарно доверие“ в Италия, изтъква Игнасио Виско, управител на италианската централна банка. Той подчертава, че независимо кой ще сформира следващото правителство бюджетните цели трябва да бъдат уважени, а реформите приложени.

Виско предупреждава за предстоящи трудни времена, както и за това, че реформите ще имат по-осезателен ефект едва в средносрочен план. „Съществува риск Италия да попадне в омагьосан кръг. Домакинствата се чувстват несигурни, а растежът продължава да се забавя“, коментира той.

Италия изпадна в рецесия през втората половина на 2011 г. Правителството прогнозира, че през тази година икономиката на страната ще се свие с 2,4%, а през 2013 г. с още 0,2%.

По последни данни безработицата в Италия е на най-високото си ново от 1999 г. През септември този показател достигна 10,8% от 10,6% през август.

Високото ниво на безработица в Сицилия, което е почти два пъти по-високо от средното за страната, се оказа решаващ фактор за рекордно ниската избирателна активност на регионалните избори миналата седмица. Силна подкрепа получи антиправителственото движение Пет звезди, което се противопоставя на програмата за бюджетни икономии на Монти и според проучвания на общественото мнение е на път да се превърне във втората най-влиятелна партия в Италия след лявоцентристките демократи.

Опасенията на инвеститорите бяха подсилени от изказване на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който в събота заяви, че неговата дясноцентристка Партия на свободата ще преосмисли подкрепата си за правителството на Монти.

Италианската икономика отново ще започне да расте през второто тримесечие на 2013 г., посочва Виторио Грили, финансов министър от кабинета на Монти. Много анализатори обаче са скептично настроени и предполагат, че ще станем свидетели на растеж едва през втората половина на годината.

Италианският дълг възлиза на 2 трлн. евро и при 126% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната като тежест в ЕС отстъпва единствено на гръцкия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"Домакинствата се чувстват несигурни, а растежът продължава да се забавя, коментира управителят на централната банка в Рим"Никаква сигурност не може да има докато не си изчистите дълговете !А те май на всичко отгоре се и увеличават. Боже опази !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още