IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания планира задълбочаване на пенсионната реформа

Обмисля се закон за скъсяване на срока, в който възрастта за пенсиониране ще нарасне с 2 години, както и премахване на индексирането на пенсиите с инфлацията

18:23 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания планира задълбочаване на пенсионната реформа

В опит да изпълни съгласуваните с ЕС цели за бюджетния дефицит, през миналия месец Рахой бе принуден да отмени индексирането на пенсиите с годишната инфлация. Нарушавайки изборно обещание, той предпочете да увеличи пенсиите с 1% от началото на 2013 г., като при най-ниските пенсии повишението ще бъде от 2%. По този начин правителството ще спести около 3,8 млрд. евро.

Това обаче бе мярка, за която се очаква той да плати висока политическа цена в страна, където над 20% от населението, или 9 млн. души, са пенсионери. Освен това те силно подкрепяха настоящия премиер на последните избори, а първите действия, които Рахой предприе при поемането на поста, бе да повиши пенсиите, замразени от Сапатеро през май 2010 г.

Сега обсъжданията се съсредоточават върху законодателното премахване изобщо на принципа на обвързване на индексирането на пенсиите с инфлацията, вместо заобикалянето му да се практикува само в определени случаи.

Според един от източниците правителството има голямо желание да осъществи структурни реформи в пенсионната система, защото през последните години е станало очевидно, че тя е неустойчива. „Обсъжда се скъсването на връзката между инфлацията и пенсиите. Това е трета поредна година, в която трябва да вземаме „извънредни“ решения, а и от правилото вече няма голям смисъл“, обясни той.

Испания съвсем не е единствената европейска държава, която се мъчи да реформира пенсионната си система, която стана неустойчива заради по-високата продължителност на живота. Но испанската пенсионна система е особено уязвима заради високото ниво на безработица, което означава, че по-малко работещи правят вноски за поддържането ѝ.

Броят на плащащите пенсионни осигуровки е намалял до 10-годишно дъно, което не остави особено голям избор на Рахой. Правителството зае 4,4 млрд. евро от застрахователен фонд през юли и август, за да плати пенсиите, а през миналия месец прокара закон, чрез който си осигурява достъп до резервния пенсионен фонд, за да облекчи ликвидния натиск през следващите 2 години.

Испанските източници посочиха също, че са наясно, че ЕС иска отдавна Испания да реформира пенсионната си система, но настояват, че това не е основната причина за  предприемането на реформата.

През юли Европейската комисия препоръча на Испания да направи пенсионната си система по-устойчива, без да конкретизира по какъв начин да стане това. През ноември от ЕК обявиха, че Испания е предприела достатъчно мерки за овладяването на публичните си финанси, но поискаха страната да представи до февруари 2013 г. нови икономически реформи за периода от 2014 г. нататък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още