Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италианецът Давид-Мария Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

Той обяви кандидатурата си за поста едва след края на вчерашното заседание на Европейския съвет

Италианецът Давид-Мария Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

Новият председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли. Снимка: Ройтерс

Италианският евродепутат Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европейския парламент. Той си осигури победата благодарение на препоръката на лидерите на Европейския съюз социалист да бъде поставен начело на законодателния орган, съобщава европейският портал Politico.

Сасоли получи 345 гласа по време на втория тур. Ян Захрадил беше подкрепен от 160 членове на ЕП, а Ска Келер – от 119. Мандатът на Сасоли трябва да бъде 2,5 години, или половината от мандата на парламента, след което той ще предаде щафетата на член на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

В изказването си пред евродепутатите преди гласуването Сасоли, който като бивш телевизионен журналист е известен в Италия, но не е добре познат извън родината си, заяви, че е решил да се кандидатира, защото „Европа ще бъде по-силна, само с парламент, който играе по-важна роля“.

Заемането на поста от Сасоли е неочаквано. Във вторник лидерите на ЕС предложиха председателят на Партията на европейския социалисти (ПЕС) Сергей Станишев да оглави ЕП. Той щеше да помогне за осигуряването на източноевропейски баланс в ръководните постове на ЕС.

След тридневни маратонски преговори вчера лидерите на Европейския съвет номинираха германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, белгийския премиер Шарл Мишел за президент на Съвета, шефа на МВФ Кристин Лагард за гуверньор на Европейската централна банка и испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител по външната политика.

Още по темата

Сред кандидатите, които се очакваше да се съревновават за председател на Европейския парламент, бяха настоящият титуляр на поста Антонио Таяни и белгийският евродепутат Ги Верхофстад. Те обаче не участваха в надпреварата. „Обнови Европа“ (либералната група в Европарламента), от която е част и Верхофстад, подкрепя пакета на Съвета, така че няма либерален кандидат за председател на Европейския парламент“, каза официален представител на групата.

Представителите на ЕП заявиха, че Станишев не е внесъл кандидатурата си.

През последните дни високопоставени членове на парламента твърдяха, че той е автономен и независим, но в крайна сметка последваха начертания път от Европейския съвет за избор на социалист на ръководния пост и осигуряване по този начин на политически баланс сред останалите номинации за ръководители на ЕС. Но с избирането на италианец, а не на източноевропеец за председател на ЕП, те не успяха да постигнат географски баланс.

Сасоли обяви кандидатурата си едва в края на заседанието на Европейския съвет във вторник. Бившият заместник-председател на парламента е познат сред евродепутатите с ръководенето на пленарните сесии в Страсбург. Като член на лявоцентристката Демократическа партия в Италия неговата делегация е втората по големина в Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Парламентът ще избере и 14 заместник-председатели в сряда, както и петима квестори (които отговарят за финансовите и административните въпроси) в четвъртък.

Сасоли благодари на Таяни за неговата „отдаденост“ към институцията и отправи емоционален призив към Европейския парламент, Съвета и Комисията да „отговорят с повече смелост на исканията на европейските граждани“. Той също така поиска „засилване на процедурите, така че Парламентът да се превърне в участник в истинска европейски демокрация“.

„Парламентът ще бъде гарант за независимостта на европейските граждани“, допълни той.

В имейл до Politico Станишев е заявил, че за него е „голяма чест“ да бъде препоръчан от лидерите на ЕС за председател на парламента. Той обаче допълнил, че поискал от лидера на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия да не издига кандидатурата му, защото „усилията ми като председател на ПЕС ще помогнат за засилването на нашето политическо семейство“.

„Кампанията на ПЕС беше съсредоточена върху устойчивостта, действията за борба с климатичните промени, равенството между половете и справедливост за всички европейци. Това бяха основните теми в кампанията на нашия общ кандидат Франс Тимерманс. Това очакват избирателите от нас. Сега трябва да направим всичко по силите си, за да включим идеите си за справедлива, свободна и устойчива Европа в дневния ред на новата Европейска комисия“, допълнил Станишев.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борсови индекси затвориха сесията на зелена територия