Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия, а не Турция е най-голямата заплаха за европейските банки

Икономиката на страната е третата по големина в ЕС и новото коалиционно правителство трябва да представи бюджета за идната година през октомври

Италия, а не Турция е най-голямата заплаха за европейските банки

Снимка: Архив Ройтерс

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази безпокойство, че валутната криза в Турция може да създаде проблеми на банките на Стария континент.

Но действителният проблем за банковата индустрия в Европа е Италия и това, което ще се случи в страната в идните месеци, казва анализаторът Том Кинмонт, стратег по фиксирани приходи в компанията ABN Amro.

„Проблемите в Италия...в идните три месеца ще диктуват говоренето в цялата банкова индустрия в Европа в следващите три до пет години“, отбелязва Кинмонт, цитиран от CNBC.

Икономиката на Италия е третата по големина в ЕС и новото коалиционно правителство в страната в момента работи по бюджета за идната година. Финансовият му план ще бъде наблюдаван строго от представителите на ЕС и най-вече от пазарните играчи след обещанията за увеличаване на държавните разходи.

Инвеститорите са разтревожени от повишаването на пенсиите и социалните придобивки на фона на високия държавен дълг на Италия, който е втори по големина в еврозоната и възлиза на около 130% от брутния вътрешен продукт.

Още по темата

Ако пазарните играчи не одобрят следващия бюджет, който трябва да бъде оповестен през октомври, разходите по обслужването на италианския дълг вероятно ще нараснат, а това може да засегне съседните европейски страни и да създаде проблеми на някои европейски банки, които притежават италиански дълг.

Кинмонт смята, че освен бюджета има и други събития, които може да създадат проблеми на европейските банки.

Рейтинговите агенции трябва да оповестят новата си оценка за Италия в идните седмици. Италианските банки все още притежават висок процент необслужвани заеми, а несигурността около политиката на Рим прави все по-трудно да се прогнозира какво може да се случи с банките в резултат на това.

След кризата със суверенния дълг през 2011 г. инвеститорите започнаха да се тревожат от рискове за разпространение в еврозоната.

„Проблемът с Турция остава на радара, но той е съсредоточен предимно на банково ниво и всички погледи ще бъдат насочени към Италия“, казва Кинмонт.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
2
 
1
преди 3 години
Най-съществената заплаха за европейските банки е е дейността Европейската централна банка да работи без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото.Допусканата неправилност подсигурява провалът на Еврозоната.Еврозоната може да бъде спасена само със защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото.Възможностите за еврозоната са: Първа: При запазването на неправилната дейност на Европейската централна банка щетите се увеличават.Втора: Със защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото е прекратен водещият причинител за сегашните щети в еврозоната.

Още от Европа
Германия проправя пътя за държавна намеса в енергийните компании