Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия поиска удължаване на срока за спасяването на Monte dei Paschi

Причина за молбата е политическата нестабилност след оставката на премиера Матео Ренци

Италия поиска удължаване на срока за спасяването на Monte dei Paschi

Снимка: архив Ройтерс

Италия е поискала от Европейската централна банка (ЕЦБ) повече време за спасяването на банката Monte dei Paschi di Siena (MPS). Рим освен това се подготвя да обвини централната банка за загубите, наложени върху притежателите на облигации, ако Рим бъде принуден да прилага спешно спасителен заем, съобщава Financial Times.

Бордът на MPS, чийто най-голям акционер е италианското финансово министерство, иска от надзорния съвет на ЕЦБ да му даде срок до средата на януари да влее капиталова инжекция за 5 млрд. долара и да се опита да избегне загуби за някои притежатели на облигации съгласно новите правила на Европейския съюз (ЕС), казват четирима източници, запознати с процеса.

В писмо до ЕЦБ MPS казва, че политическата нестабилност вследствие на оставката на министър-председателя Матео Ренци заради загубата на референдума в неделя прави невъзможно сключването на сделка преди сформирането на ново правителство, казват източниците.

Ако ЕЦБ не одобри удължаването на срока, Monte dei Paschi може да се насочи към рекапитализация от италианската държава през следващите няколко дни, казва един от източниците. Заложена на карта е стабилността на италианската банкова система и потенциалните по-широки последици за финансовата система на Европа, която продължава да се бори, за да се възстанови от дълговата криза в еврозоната от 2010 г.

Т.нар. предпазна рекапитализация ще включва налагането на загуби върху подчинените притежатели на дългове и обезщетение на облигационерите на дребно, казват източниците. ЕЦБ вероятно ще разгледа искането още в четвъртък.

Молбата обаче поставя ЕЦБ в сложна ситуация, тъй като Monte dei Paschi вече два пъти се проваля на стрес тестове. Крехкото състояние на банката предизвика опасения за зараза към по-широката банкова система на Италия, както и към други европейски банки.

В сряда рейтинговата агенция Moody’s намали перспективата пред рейтинга на Италия от "стабилн" до "негативна". Тя се позовава на очакванията за забавяне на икономическата и фискална реформа, както и на риска, че намаляването на държавния дълг ще бъде отложено.

Всичко за кризата в Италия четете тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 4 години
няма хубава стока непродадена в момента визирам притежателите на облигации на банка Monte dei Paschi di Siena ето затова еврото ще се обезцени ЕЦБ)то се е превьрнало нещо като социалните помщи на ромите от столюпеново ЕЦБ) е като хранилка и италито като ел греко се опитват да извиват рьцете на евро групата като залог 4е затьват ли те ще затьне и евро групата в момента има затишие преди голямата буря

Още от Европа
Смущенията в пристанищата осветлиха по-големите проблеми в световната икономика