IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия заплашва следващия европейски бюджет заради миграционната криза

Ще разгледаме всички мерки при обсъждането на европейския бюджет и ще блокираме това, което не работи за нас, категоричен бе вицепремиерът Луиджи ди Майо

19:53 | 27.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия ще започне процедура по възпрепятстването на следващия бюджет на Европейския съюз, след като държавите членки на блока не можаха да приложат успешно споразумението си, договорено през юни за справяне с миграционния наплив към континента. Това заяви вицепремиерът Луиджи ди Майо във видеосъобщение на страницата си във Facebook.

„Ще разгледаме всички мерки при обсъждането на европейския бюджет и ще блокираме това, което не работи за нас“, посочи той, цитиран от Bloomberg. По думите му „другите държави не правят това, което не им е удобно“, имайки предвид отказа на други страни да приемат мигранти, пристигнали в Италия по море.

Правителството в Рим влезе за пореден път в сблъсък с Брюксел по въпроса с миграцията, като повод стана корабът Diciotti със 177 мигранти на борда, който акостира в Сицилия преди седмица. В същото време представители на държавите членки от съюза не можаха да постигнат споразумение за общ подход при справянето с новата вълна от бежанци по време на среща на 24 август.

Според Ди Майо италианският премиер Джузепе Конте е „направил добре“, като е заявил, че страната не може да спазва европейските бюджетни правила, докато този въпрос остава нерешен. Миграцията „е само една от битките“, които правителството в Рим е готово да води с Брюксел, допълни още той.

Италия е готова да „наложи вето върху бюджета и върху други документи, където е възможно“, допълни още той в понеделник в интервю за в. La Stampa.

Обсъжданията за следващия дългосрочен бюджет на блока от 2021 до 2027 г. все още са на ранен етап и Италия по всяка вероятност няма да е единствената държава, която ще е против предложенията на Европейската комисия (ЕК). Несъгласията около т. нар. многогодишна финансова рамка няма да имат никакви последствия на този етап.

Що се отнася до бюджета за следващата година Италия самостоятелно не може да го блокира, тъй като подобно решение се взима от широко мнозинство от 28-те държави членки на ЕС. Ако пък Рим реши да не изплаща месечните си задължения за изпълнението на тазгодишния бюджет, то това ще представлява нарушение на европейското законодателство и ще доведе до правни действия от страна на ЕК.

По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц призова за промяна на европейската политика за „безгранична гостоприемност“, заради която все повече е нараснал броят на мигрантите, пристигащи на континента. В интервю за италианското издание Il Messaggero той посочи, че Европа има задължението да спасява мигрантите, но тези, които идват незаконно, трябва да бъдат изпращани обратно в родните си държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Колко акции имаш на фиат ?.. Ако нямаш. Не може да коментираш хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
РЕСПЕКТ пред мъдрият и решителен италиански народ, който има благоразумието и мъжеството да си избере почтени държавници и да им даде власт.Само така: финансов бойкот на брюкселджийските престъпници-бюрократи, които изплюскват огромни пари, за да съсипват Европа. На бесилoто тия мерзaвци !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още