IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер даде зелена светлина на германското миграционно споразумение

Според председателя на ЕК на пръв поглед то изглежда в унисон с европейското законодателство

19:56 | 03.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението за миграционната политика на Берлин, което беше сключено късно снощи между лидерите на управляващата консервативна група в Берлин, изглежда в унисон с европейското законодателство.

„Не съм го изучавал в детайли, но на пръв поглед – а аз поисках правния отдел да го погледне, ми изглежда, че е в унисон със законодателството“, заяви Юнкер по време на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

По-рано днес бе съобщено, че договорът между канцлера Ангела Меркел и нейният вътрешен министър Хорст Зеехофер предвижда създаване на транзитни центрове на границите между Германия и Австрия. От тях търсещите убежище, по силата на споразумения с други страни, ще бъдат връщани там, откъдето са дошли, и там, където вече са се регистрирали.

По този повод австрийските власти заявиха във вторник, че са готови да предприемат мерки, за да защитят южната си граница, ако миграционното споразумение влезе в сила.

„Ако това споразумение стане позиция на германското правителство, това ще ни накара да предприемем действия, за да предотвратим негативните последствия за Австрия и нейното население“, заяви австрийският канцлер Себастиян Курц. Той също така призова Берлин да представи изяснение на позицията си.

Австрия неведнъж е посочвала, че най-малкото ще приложи аналогични с Германия мерки по границите си по миграционния маршрут, като тези с Италия и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още