IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа трябва да поработи още за активния живот на възрастните

От тази година нов индекс оценява качеството на живот на възрастните хора в Европейския съюз

15:51 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Източна Европа трябва да поработи още за активния живот на възрастните

Източна Европа, както и Малта, имат още доста работа по отношение на подобряване на живота на възрастните хора. Това показва Индексът на активния живот на възрастните, представен днес (10 декември) на специална церемония в Кипър.

2012 година беше определена от ЕС като годината на активния живот на възрастните и солидарността между поколенията. По тази причина беше разработен и самият индекс – той трябва да покаже какво е положението в този момент.

Новият индекс е разработен от Европейския център във Виена, с помощта на Европейския икономически комитет към ООН и Главна дирекция „Заетост и социални дейности“ към ЕК.

Данните показват, че Швеция, Финландия, Дания, Холандия, Ирландия и Великобритания са местата, където възрастните хора живеят най-добре.

Тази оценка се дава на базата на четири показателя, сред които заетост на по-възрастните работници, социалната активност на възрастните, възможността им за независим живот, както и дали средата позволява активен живот за тези членове от обществото.

Като цяло Централна и Източна Европа изостават, но Естония и България например са в челните позиции по отношение на заетост на по-възрастните хора. Испания, Италия, Финландия и Белгия  имат много добри показатели по отношение на социалното включване на пенсионерите, което пък е едно от слабите места на България, показват още данните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още