IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът на Марио Драги одобри инфлационен помощен пакет за 17 млрд. евро

Мерките включват намаляване на данъците за компенсиране на разходите за енергия за домакинствата и бизнеса, както и периода на редуцирани мета при вноса на енергия

22:30 | 04.08.22 г. 2
<p>
	Италианският премиер&nbsp;в оставка Марио Драги.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Италианският премиер в оставка Марио Драги. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Италия одобри помощен пакет на стойност около 17 млрд. евро за смекчаване на инфлационните ефекти върху домакинствата и бизнеса - едно от последните действия на премиера в оставка Марио Драги преди да напусне поста, съобщава Bloomberg.

„Днешният указ е със значителни размери“, заяви Драги пред журналисти по време на съвместна пресконференция в Рим с други министри. „Нашата цел е да защитим домакинствата и компаниите в международен контекст, който се влошава“, добавя той.

Мерките, одобрени от кабинета на Драги в четвъртък, включват пакет от 15 млрд. евро плюс 2 млрд. евро допълнителна помощ. Бюджетният дефицит на страната няма да се увеличи, тъй като разходите ще бъдат покрити от по-силен от очакваното икономически растеж и от по-високите данъчни приходи, заяви от своя страна министърът на финансите Даниеле Франко.

Италия Италия

Мерките включват намаляване на данъците за компенсиране на нарастващите разходи за енергия и удължаване до четвъртото тримесечие на намаленията на сметките за енергия за домакинствата с по-ниски доходи. Периодът на намалени митата върху вноса на гориво също ще бъде удължен.

Драги оглавява служебно правителство до предсрочните избори през септември след разпадането на неговата коалиция през миналия месец. Лидерът на Италия управлява икономиката, като се опитва да продължи с разходите, за да защити италианците, засегнати от инфлацията, както и да подкрепи растежа, като същевременно внимава да не увеличи огромния държавен дълг. 

Инфлацията в Италия достига 8,4% през юли, движена от скока в цените на енергията и горивата след нахлуването на Русия в Украйна. Досега правителството е заделило около 35 млрд. евро, за да помогне на италианците да се справят със скока при разходите, подчертава Драги. 

Икономиката на Италия се разшири с 1% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, като това е шесто поредно тримесечие на растеж. Прогнозата на правителството за дефицита за тази година остава на 5,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Това дава на Драги свобода на действие да продължи да подкрепя домакинствата и да се занимава с други въпроси, които засягат италианците.

Сред другите мерки в последния пакет изпъква удължаването на бонуса от 200 евро в помощ на хората с по-ниски доходи и увеличение на пенсиите за защита на покупателната способност на възрастните хора.

Правителството също така планира да започне да намалява данъчната тежест или разликата между заплатата, плащана от работодателя, и това, което работниците реално получават. Това е ключов проблем в Италия предвид високия данък върху доходите, който може да достигне близо 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
МВФ тъкмо каза че инфлационните разходи трябва да се понесат от крайните потребители и този изсипа 17 милиарда за подпомагането им. Не слуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
viva
преди 1 година
Набълбукали са се с кредити до ушите, заради тях ЕЦБ не смее да увеличава лихвите, въпреки рекордната инфлация, а те продължават с раздаването на пари, дето не са техни и ги нямат. Чуждите милиарди за нищо ги нямат, че и данъците щели да намаляват. Да сме живи и здрави всички останали, че през инфлацията да им "горим" дълговете на такива, като италианците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още