IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е ефектът, ако спрат преговорите за евроинтеграция на Турция?

Според Цветан Симеонов трябва да има не само заплахи, но стимули за Анкара

13:22 | 14.03.19 г. 2
Какъв ще е ефектът, ако спрат преговорите за евроинтеграция на Турция?

Европейският парламент препоръча в сряда прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС) заради „лошите показатели на Турция по отношение спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата срещу корупцията, както и всесилната президентска система“.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов при спиране на преговорите има два варианта: „Да, може да има по-голям интерес от регистриране на фирми и прехвърляне на бизнеси в България, но в дългосрочен план имаме полза от силен икономически съсед“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria. 

"БТПП винаги е стояла зад това намерение Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се предприеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС. Турция граничи съвсем пряко с ЕС", каза той в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Известно е, че Турция е един от най-големите инвеститори в България, напомни гостът. "Почти 1 млрд. лв. има за периода от 1996 г. насам. Тя е най-големият туристически обект за българските туристи", уточни той.

"Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС".

Виждаме негативните ефекти от спада в стойността на турската лира, отбеляза Цветан Симеонов. Веднага нашият износ за Турция спадна доста сериозно, добави той.

Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази криза, обобщи гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Юсеин , нема да те огрее ... дисагите и влака за Стамбул ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
lyusien
преди 5 години
Е С няма да прекрати преговорите с Турция Решението на Е П е препоръчително но тези които ще решат са Е К и Съвета на Европа -28 те ръководители на правителствата в Е С Турция рано или късно ще стане член но самата тя трябва да промени много неща Вероятно това ще направи следващото поколение -едни много образовани и демократично мислещи хора Вярно е също така че Турция е наш добър съсед и много голям търговски партньор А може да бъде и още по добър Всичко зависи от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още