Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Китайци купуват германски поддоставчик със завод в България

Ningbo Jifeng се пребори за Grammer с босненски инвеститори

Китайци купуват германски поддоставчик със завод в България

Снимка: Grammer 

Германският поддоставчик за автомобилната промишленост Grammer ще има нов собственик - китайския голям акционер Ningbo Jifeng. След като в края на май базираната в Амберг германска компания, която има завод в българския град Трудовец, потвърди за напредналите преговори с Ningbo Jifeng, сега сделката е факт. 

Босненското инвестиционно семейство Хастор държеше чрез своето дружество Cascase 19 на сто от Grammer преди трансакцията, а китайският концерн - 46 на сто.

Семество Хастор е предложило акциите на дружеството си Cascade „с изключение на малък дял“ на Jifengр, поясни компанията. С това се слага и краят на продължилата почти година битка за придобиване на Grammer.

Още по темата

През май Jifeng отправи предложение за придобиване на Cascade за 60 евро на акция. Босненското семейство я отхвърли, като заяви, че справедливата стойност е „поне 85 евро“.  Cascade обяви също, че обмисля разширяване на инвестицията си. Сега обаче очевидно босненци са поели по друг път.

От финансово естество ангажиментът на босненци се е отплатил. Когато влязоха в компанията през 2016 г., цената на акциите бе два пъти по-ниска. Така според Spiegel те ще генерират печалба от около 70 млн. евро.

Grammer притежава над 20 завода на четири континента, като един от тях се намира в българското село Трудовец близо до Ботевград. Компанията има общо 15 000 служители. 

Историята на дружеството в България датира от 1981 година, когато местната фабрика „Възход“ (създадена през 1952 г. като цех за металообработка) стартира производството на седалки по лиценз на Grammer, които са предназначени за вграждане в ботевградските автобуси „Чавдар“. През 1997 г. Grammer купува 72% от акциите на „Възход“, след което дружеството бе преименувано на „Граммер България“.

Сред клиентите на завода в Трудовац са BMW, чиито кожени калъфи за редица модели се изработват в България, Volkswagen, Mercedes и др. Компанията произвежда седалки за автомобили, влакове и др., както и калъфки и др. аксесоари.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италия се готви да намали прогнозата си за растежа на БВП за следващата година