Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Копенхаген привлича туристи с атрактивна електроцентрала

Идеята на града е да постигне въглероден неутралитет до 2025 г.чрез тотална електрификация

Копенхаген привлича туристи с атрактивна електроцентрала

Снимка: Flickr

Датската електроцентрала Amager Bakke, която е пусната в експлоатация през 2017 г. с идеята да изгаря битови отпадъци вместо въглища, е новата аткрация на Копенхаген, за чието изграждане са били необходими 670 млн. долара, съобщава Quartz. 

На външен вид централата представлява плетеница от метални плоскости и цилиндри, зад които се крият солидни бетонни стени.

Още по темата

Проектиран от архитекта Бярке Ингелс, покривът на съоръжението наподобява ски писта с туристическа пътека като една от страните е превърната в 85-метрова стена за катерене.

На върха на сградата има изградени ресторант и бар.

Съоръжението е проектирано да изгаря до 400 хил. тона отпадъци годишно, като произвежда електроенергия за нуждите на 60 хил. домакинства и топлинна енергия за 160 хил. домакинства.

Тази своеобразна градска атракция привлича всяка година по 300 хил. туристи.

Повечето страни по света разполагат със съоръжения за изгаряне на отпадъци, а Amager Bakke показва, че не е необходимо подобни обекти да бъдат държани извън обсега на обществения фокус и интерес.

„Трябва да бъде започнат диалог за отпадъците“, споделя Патрик Густавсон, главен изпълнителен директор на електроцентралата в Копенхаген.

Според него този диалог ще е от решаващо значение за един свят, където екологичните проблеми с отпадъците и изменението на климата навлизат все по-широко в ежедневието.

Прочистването

През последните 100 години Копенхаген разполага с централно отопление. Жителите плащат на комуналното дружество за достъп до топла вода, достигаща до домовете им посредством мрежа от тръби. Тъй като централите, затоплящи водата, работят с изкопаеми горива, техният строеж се налага да бъде ситуиран на известно разстояние от жилищните части.

През 1971 г. е построена и въглищната централа Amagerværket, предшественик на Amager Bakke, която се намира далеч от жилищните райони. Но през следващите десетилетия градът постепенно се разраства заедно с населението, приближавайки съоръжението.

Градската управа взима решение да замени въглищата с отпадъци, чието изгаряне не отделя толкова много замърсяващи емисии.

Компанията Ingels печели надпреварата за проектиране на новата централа. 44-годишният архитект Бярке Ингелс, познат с проектирането на триъгълната сграда VIA 57 West в Ню Йорк, изгражда артистичния изглед на съоръжението.

Строителните дейности започват през 2013 г., като в същото време Копенхаген приема амбициозни цели в областта на климата, а именно постигане на въглероден неутралитет до 2025 г.

Замяната

Amager Bakke функционира 24 часа в денонощието, като нейната дейност, от смесването на отпадъците до пренасянето им в пещта и тяхното изгаряне, е почти напълно автоматизирана. Нужни са не повече от двама души, които да наглеждат всички функции. 

Още по темата

Работата на централата се финансира чрез сметките, които жителите на града плащат за отопление и електроенергия.

Централата разполага с едни от най-модерните почистващи филтри, които задържат серните и азотни съединения, а самата пещ е способна да изгори всичко, което влезе в нея.

Атракция

Густавсон се надява да привлече множество туристи, като им осигури интересно преживяване.

През декември 2018 г. по покрива на сградата се спускат и първите любители на ски спорта, като до момента около 1500 човека вече са използвали пистата.

Разбира се, на покрива няма сняг, като скиорите реално се спускат по специално обозначена пътека, покрита със силиконово масло, осигуряващо слабо триене.

За туристите, които не карат ски, има пешеходна пътека по периферията на покрива, водеща до най-високата част. Интересното е, че тук е необходимо участието както на краката, така и на ръцете, за да може човек да се изкачи до горе.

Това е още едно хрумване, което прави разходката из централата интересна.

Близо до дома

Копенхаген е постигнал значително повече успехи в борбата за ограничаване на вредните емисии в сравнение с много други градове по света.

От края на 80-те години на миналия век населението на града нараства с близо 50%. В същото време Копенхаген успява да намали емисиите с около 40 на сто спрямо нивата от 1990 г.

Градските власти насърчават колоезденето и електрификацията на обществения транспорт, както и използването на чиста енергия при отоплението и потреблението на електроенергия.

Основна роля тук играят и самите жители, които са изключително съпричастни на усилията на администрацията, споделяйки финансовата тежест при борбата с климатичните промени.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
преди 2 месеца
да но не е нит вентилатор, нит слънчак не знам ква им е "културата" дет само звънти в на Зелевия празната тикква, но ИЗГАРЯТ ОТПАДЪЦИ е не са въглища и "не тровят околната среда" мм тц ич даже .... :))) пахахаха да ги еббба и у псевдо-еколозите, а на нас глуппците ни пробутват вентилатори с кредити с 60 пъти надценка ..... "Зеления Запад" си прай експерименти с нас ако мине мине нема са на загуба, щот са си избили от нас 100кратно парите, а те си изгарят разни неща бате, ем що да не е .... но при нас такива раоти не може и Расия не мое да строи АЕЦове щот ше земе сакън да възродиме индустрията пак и екологията отиди, хората ше имат пак раота и мангизи ..... :))
1
 
0
 
5
преди 2 месеца
Е, материалното благополучие наистина успява добре да прикрие всички недостатъци на скандинавския модел.
1
 
3
 
4
преди 2 месеца
В книгата си 1984 Джордж Оруел нарича управляващата партия на Великобритания Ingsog, което е съкращение от English socialism или Англия е социлиалистическа диктатура, начело на която стои човек подобен на сталин. До днес неграмотниците зеленаши, феминисти, социалдемократи се опитват да свързват 1984 с национализъм, фашизъм и други такива глупотевини, а всъщост това е предупреждение последствията от социализма и по-точно интернационалния социализъм.
1
 
4
 
3
studioaa до: zelka007
преди 2 месеца
Да в тези страни обществото е замръзнало някъде през 1968г и не е претърпяло никакво развитие. Днешните управленци на тези провалени нации, някогашна арена на втория комунистическия интернационал, до днес се опитват да строят комунизма. Дори Швеция иска да се присъедини към съветския съюз през 70-те и да стане съветска република. Тези нации имат огромно ниво на бедност, безработица, кошмарна огромна вътрешна инфлация и най-голямия брой самоубийства в света на човек от населението. Разбира се животните социалдемократи постоянно сочат праваления скандинавски модел като "голям успех" и внимателно замитат под килима уликите, които сочат към истината и големия провал. Социализмът не работи никъде, включително в скандинавските страни и няма нито един случай в историята, в който модел базиран на принудителна солидарност да е успял...
0
 
4
 
2
преди 2 месеца
А у нас една централна софийска улица не можем да направим по-атрактивна.

Още от Европа
Жак Сантер: Избраха ме за председател на ЕК без да съм се кандидатирал