IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската Glencore “стисна ръката“ на Парижкото споразумение за климата

Енергийната компания повече няма да извършва нови големи придобивания за стимулиране на въгледобива като мярка за ограничаване на парниковите газове

14:38 | 20.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една от най-големите въгледобивни компании в света Glencore Plc взе решение да ограничи добива на твърди изкопаеми горива, с което цели да отговори на изискванията на Парижкото споразумение за климатичните промени, подписано през 2015 г., съобщава Bloomberg. 

Дружеството няма да извършва бъдещи големи придобивания за увеличаване на своя въгледобивен потенциал, посочват лица, запознати с въпроса.

Решението на Glencore е своеобразен сигнал за промените, които настъпват във въглищния сектор заради глобалното затопляне и борбата с климатичните промени.

Големите имена в индустрията вече са притиснати от инвеститорите, които желаят резки промени в тяхната политика.

Мощните природозащитни и екологични движения принуждават въглищните и петролните компании да се преориентират към по-чиста енергия и понижаване на емисиите парникови газове.

„Намерихме решения, при които и двете страни да бъдат доволни“, споделя главният изпълнителен директор на швейцарската компания Иван Глазенберг.

Въпреки всичко Glencore е далече от идеята да изостави въглищата. Именно тази индустрия носи най-голяма печалба от всички активи на дружеството.

С ограничаването на производствения ръст Glencore предвижда скок в цената на въглищата.

Компанията заяви, че ще ограничи производството на въглищата за металургията и термалните централи до нивата от сегашната си прогноза от 145 млн. метрични тона годишно.

Glencore разработва и дългосрочни цели за редуциране на емисиите парникови газове, като идеята е свързана с ангажимента на дружеството към мрежата от инвеститори Climate Action 100+, която управлява близо 32 трлн. долара.

Другите големи имена в бизнеса с въглища също следват примера на Glencore. Поне 15 от най-големите банки в света са прекратили инвестициите във въглищната индустрия, с което принуждават компаниите от бранша да се пренасочат към алтернативни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още