IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът от Китай тласна надолу европейските борси и в петък

Днес е паметен ден за Стария континент, тъй като Великобритания трябва да напусне официално ЕС по-късно тази вечер

20:25 | 31.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха петъчната сесия с понижение, след като във Великобритания бяха потвърдени първите два случая на коронавируса, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 1% надолу, а секторът на суровините отбеляза спад от 1,7%. Всички сектори и големи борси на Стария континент се озоваха на червена територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 1,30% от стойността си и завърши седмицата на ниво от 7286,01 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 1,11% до ниво от 5806,34 пункта. Германският DAX е надолу с 1,33% до равнище от 12 981,97 пункта.

В съобщение от петък Главният медицински директор на Англия Крис Уити информира, че двама пациенти са дали положителни проби за новия щам на коронавируса и са поверени на грижите на Националната здравна служба на страната. Шести случай беше потвърден в Германия от здравните власти в южната провинция Бавария.

Жертвите на коронавируса до момента са 213, а потвърдените случаи достигнаха 9692, съобщиха китайските здравни власти. В четвъртък Световната здравна организация обяви епидемията за глобално извънредно положение. САЩ също потвърдиха първи случай на предаване на заразата от човек на човек.

Френската компания за диагностика Novacyt обяви в петък, че започва клиничен тест, за да установи конкретния щам на коронавируса. Съобщението тласна нагоре цената на акциите й. По-късно американската биотехнологична компания Vaxart съобщи, че започва програма за разработване на ваксина.

Загубите на европейските пазари се задълбочиха, след като първоначалните данни за ръста на брутния вътрешен продукт, публикувани в петък, показаха, че икономиката на еврозоната е нараснала с по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година, а основната инфлация се е забавила, което вероятно ще притесни Европейската централна банка (ЕЦБ).

На тримесечна основа БВП на еврозоната е нараснал с 0,1%, а ръстът на годишна основа е достигнал 1%, показаха данни на Евростат. Това е под очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори, които прогнозираха съответно 0,2%а и 1,1%.

Днес е паметен ден за Европа, тъй като Великобритания трябва официално да напусне Европейския съюз в 23 ч. лондонско време, слагайки край на 3,5-годишния процес по излизане от съюза. Сега обаче започва да тече 11-месечен преходен период, по време на който британските и европейските лидери ще опитат да постигнат ново търговско споразумение.

Но S&P и Moody’s предупредиха в четвъртък, че кредитният рейтинг на Великобритания ще бъде подложен на натиск, ако търговските отношения след Brexit ограничават достъпа на страната до европейския единен пазар.

На корпоративния фронт цената на акциите на разработчика на антивирусни програми Avast се повиши със 7,6% в петък, като поведе ръстовете в Stoxx 600. Книжата на компанията се възстановиха от големите загуби в предходната сесия, след като тя затвори филиал, въвлечен в скандал със злоупотреба с лични данни.

Цената на акциите на Signify нарасна със 7%, а книжата на SES поскъпнаха с 5,8% благодарения на ръста на печалбата им през четвъртото тримесечие. Цената на акциите на Danske Bank се повиши с 4%, след като доклад установи, че американските власти може да не успеят да наложат глоба на кредитора заради пране на пари.

На другия полюс на европейския бенчмарк испанската банка Banco de Sabadell отписа почти 14 на сто от стойността си, след като обяви изненадваща нетна загуба за четвъртото тримесечие, а книжата на британската компания за брокерски услуги Hargreaves Lansdown поевтиняха с 8,2%, тъй като ръстът на новите активи се е забавил заради проблемите на звездния фондов мениджър Нийл Уудфорд.

Цената на акциите на Electrolux се понижи с 2,3%, след като компанията не отговори на очакванията за печалбата си и отправи предупреждение за потенциални разходи заради епидемията с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още