Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Денят на независимостта за Великобритания

Brexit е възможност за трансформиране както на Обединеното кралство, така и на Европа

Денят на независимостта за Великобритания

Снимка: Bloomberg

Този петък вечер бележи епохално събитие в историята на Европа, след като Обединеното кралство напуска Европейския съюз (ЕС). Измина дълъг път от референдума за Brexit през юни 2016 г., докато се стигне до този момент - толкова дълъг, че е лесно да се изгуби значението на събитието сред мъглата от политическо объркване в процеса, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Още по темата
Значението обаче не може да се подценява. ЕС беше основан върху идеята, че само един все по-дълбок икономически съюз - с все по-интегриран политически съюз зад него, може да осигури мир и просперитет на континент, травмиран от конфликтите на 20 век. Повечето европейски политически лидери, ако не техните избиратели, все още вярват в това. Тези лидери също вярват, въпреки че малцина се осмеляват да го кажат на глас, че и двете форми на съюз трябва да са за сметка на суверенитета на националните държави.

Британските избиратели мислят различно. Техният вот през 2016 г. за излизане от ЕС, потвърден от парламентарните избори през декември, не беше вот за война и бедност. Това беше вот за различна и, според тях, по-добра форма на мир и просперитет, отколкото ЕС може да предложи.

Какво представлява тази британска визия? Преди всичко тя е демократична. Избирателите отстояха правото си да избират. Най-резониращата тема на кампанията за референдума през 2016 г. беше „връщането на контрола“, чрез която поддръжниците на Brexit имаха предвид решенията за бъдещето на Великобритания да се вземат от нейния парламент.

Този референдум разкри колко недемократична е станала британската политика, след като вземането на решения бе предоставено на Брюксел. Големи области във Великобритания и големи сегменти от обществото се почувстваха лишени от права и поискаха да си върнат управлението.

Британската политика след референдума стана толкова свадлива - понякога до точката на нефункциониране, защото избирателите имаха дързостта да отстоят своето въпреки съпротивата на политическата и бюрократична класа на статуквото. В този смисъл Brexit отприщи по-голяма и отдавна просрочена политическа ревизия. Brexit отхвърли дълъг списък от центристки политици отдясно и отляво, които използваха членството в ЕС като извинение за собствените си посредствени икономически резултати.

Декемврийската предизборна кампания беше най-идеологически интересната от 80-те години на миналия век, след като британците трябваше да направят категоричен избор между смели идеи отдясно и отляво. Те загърбиха Лейбъристката партия, чиито градски прогресисти вече не представляват работничеката класа, и разчистиха пътя за нов вид икономически реформистки единен консерватизъм.

Една характеристика на тази нова политика е как неподатливите избиратели бяха подложени на икономически страхове, което е за добро. Великобритания се възползва от неограничената търговия с ЕС и сега е изправена пред сериозни сътресения, тъй като бизнесът се адаптира към загубата на тези ползи. Брюкселските сановници обаче не притежават вълшебен еликсир, способен да стимулира икономическия растеж. Попитайте безработните френски младежи, стагниращите немски предприемачи или някой в ​​Гърция.

Британците вместо това чуха европейската загриженост, че Brexit ще предизвика „състезание към дъното“ по отношение на икономическата политика. Това наистина означава, че политиците от ЕС са наясно, че една по-свободна британска икономика, по-отворена към търговията у дома и извън ЕС, би осигурила просперитет на повече хора, отколкото континенталната социалдемокрация. Британските гласоподаватели в крайна сметка може да не възприемат тази отворена визия, но те си осигуриха избор. Те също така могат да държат лидерите си отново отговорни за резултатите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
30
khao до: Valentin13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ей, цял живот съм се осигурявал на макса и никога не съм бил извън светлата икономика... те един неуспял да се реализира у нас емигрант да ми каже че съм безполезен за България .... освен да се изсмея, може би само трябва да те заплюя в лицето! .... че нали аз (и другите като мен) плащаме на изоставента от теб рода пенсията и здравните!

Таково изказване може да бъде направено само от един безродник! тъпооо соц, коппеле!
2
 
1
 
29
Valentin13 до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
може и да се преместя, но първо трябва да освободя Родината си България от такива безполезници като тебе
0
 
2
 
28
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
България определено не е "малка" страна. Опитват се да ни накарат да мислим, че е така, но всъщност нито по население, нито по площ сме толкова малки. Имаме икономически и политически проблеми, които ни теглят назад, но определено се развиваме и нещата се променят към по добро. В интерес на истината се променят към по-добро въпреки, а не благодарение на управляващите. Колкото за еднократните помощи за дете - в България има твърде много хора, които живеят на помощи и детски и моето мнение е, че поне за едно поколение (около 20 години) всякакъв вид помощи и детски трябва да се спрат. Който работи може да ги получава като отстъпка от данъците евентуално.
0
 
3
 
27
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ушаанка, такива, като тебе, не са българи. Неслучайно пишеш за България "задминете", "изчезнете" и тн. Празни кратуни, напълнени с московска пропаганда.
Сега по същество - българите вече имат избор къде и как да живеят. Свъерши времето, когато комунистическите мъърши нареждаха кой къде и как да живее с макс една панелка или неизмазана постройка някъде. Българите не са намалели, просто 2.5 млн. живеят свободно където си искат. Голямата част от тях избягаха от мизерията на гнусния ви соц, фалити на държавата и тн. И е факт, че сега, въпреки всичко, населението ВСИЧКИ бивши соц страни, влезли в ЕС, живее с по-висок стандарт от любимата ви Московия. И разликата ще расте още повече.
На последните това им остана, да дрънкат пушки по света, щото друго няма. И да показват на народа, (водещи алкохолици, първи в света по хероинозависими, в първите места по СПИН и тн.) благини, колко са мощни в дрънкането на железа.
Та си мяукай срещу ЕС колкото си искаш, фактите са си факти.
П.с. защо децата на всички руски управници жиееят в "гнилия" запад, а не в "световния лидер в политиката"? Скажите, таварищ?
2
 
2
 
26
преди 5 месеца
Другарю Ватников, с тези темпове, с които другарят Бойко Борисов прогонва, изтребва и убива собственото си население, по Брутен Вътрешен Продукт на глава от населението скоро ще задминете Щатите, Канада и Швейцария... малко преди да изчезнете съвсем от картата...

Чак сега разбрах, защо при управлението на другаря Бойко Борисов България е докарана до 1-во място по смъртност в света, и защо населението при другаря Борисов мре като мухи, а то било с цел да се повиши брутният вътрешен продукт на глава от населението. Хитро.

Другарю Ватников, не виждам къде си тръгнал да сравняваш Руската федерация, която при управлението на Владимир Путин стана световен фактор в политиката и световна сила, с България,
която другарят Бойко Борисов превърна в Световен Център на Боклука и Токсичните Отпадъци.

Още от Анализи
Западната криза е криза на ценностите