Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Корупцията в Германия струва по 1300 евро на всеки германец годишно

Общата сума възлиза на 104 млрд. евро - около 4% от брутния вътрешен продукт

Корупцията в Германия струва по 1300 евро на всеки германец годишно

Снимка: Pixabay

Германия губи повече от 104 млрд. евро годишно поради корупция. Това представлява около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), става ясно от проучване на европейските Зелени, предоставено за германската редакционна мрежа (RND). В целия Европейски съюз (ЕС) разходите за корупция годишно възлизат на повече от 900 млрд. евро.

Според проучването Германия губи четири пъти повече пари от корупция, отколкото е изразходвала в цялата страна за дейността на полицията и десет пъти повече, отколкото е похарчено за обществено жилищно строителство.

Финансовият експерт на европейските Зелени Свен Гиеголд призовава за ангажирана намеса от страна на федералното правителство. Корупцията разрушава доверието в държавата и задължението ѝ да се грижи за гражданите, заяви той.

„Милиарди евро годишно потъват в германското корупционно блато. Парите биха били добре инвестирани в училищата, жилищното настаняване и здравеопазването", казва той пред RND. Освен всичко друго, федералното правителство трябвало да поеме по пътя на защитата на сигнализиращите за злоупотреби. Берлин трябва да работи и за по-добра защита на лицата, които подават сигнали за нарушенията, както и за създаването на силна европейска прокуратура, казва евродепутатът.

За да се илюстрира степента на корупция, авторите на изследването цитират осезаеми примери. Според тях два пъти повече пари се губят чрез корупция, отколкото се харчат за семейства и деца. Ако тези 104 милиарда евро се разпределят между всички жители на Германия, тогава всички биха получили сумата от 1276 евро, се казва в анализа.

Германия е в по-ниската част на класацията в сравнение с останалите държави членки на ЕС. Лидер по корупция според изследването е Румъния. 15,6% от брутния вътрешен продукт се губят там. В Холандия загубата е едва 0,76%. Във Франция стойността е шест процента.

Според авторите данните от проучването са получени от различни публично достъпни статистически данни. В световния индекс за възприемане на корупцията, създаден от Transpareny International, Германия наскоро бе класирана на 12-та позиция след Великобритания и Люксембург.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
lozkhris до: Sokratus
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Oh...and one more thing
Съществиетелните от мъжки род, когато са подлог в изречението се членуват с пълен определнителен член - ЪТ, ЯТ....
0
 
2
 
8
lozkhris до: Sokratus
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хей, м/у.хльо...Изобщо не е твоя работа кой ми е работодател Работя за американска фирма и хич не ми дреме за драсканиците ти, както и нямам нищо общо с Русия. За разлика от тебе, това, че фирмата, за която работя е американска не значи, че ще припадам безпаметно по всичко свързано. Аз, за разлика от прайдовския ти мозък, мога да разбирам какво говорят по телевизиите на 7 различни държави и не разчитам само на пропагандата на БХК и CNN, а слушам, чувам / и процесирам / информация от няколко, задължително независими източника...Нека па аз да ти кажа, че изобщо не ми дреме за това, колко пари харчи, има или няма Русия. Ти, драги, си бот с квадратна ти.ква. Прекрасно щеше да се впишеш в комсомолските отряди на прогресивната младеж, която като Плевналиев гордо развяваше знамената на социализЪма. Едностранчивостта не е признак на напредничавост, драги. Така че с мен гледай да не се заяждаш. Има си принципи - след като е толкова хубаво у нашио двор - няма да има корупция. НИКАКВА !!Хич не ми развявай Русия. Отговаряй защо 100 /сто / миларда са окрадени в най-прогресивната, демократична и нам си ква държава в Европа... Тва искам да знам - 5 пари не давам колко % е от БВП. Искам да знам ЗАЩО е Германия има корупция след като там всичко е най-най-най-най добро, справедливо, напредничаво, демократично, толерантно? И още нещо - не се чувставай задължен всеки път да си казваш безценното толераст.ко мение. То ти е като 3.адника - имаш си го, верно, но хич не е задължително да си го показваш непрекъснато. Чия е тая крилата мисъл е безпредметно да ти казвам. Прочети сам, след като разбереш, че има и други печатни книги, не само менюто е Хепи...
2
 
5
 
7
преди 5 месеца
А в БГ по 5000 на калпак
6
 
1
 
6
Sokratus до: lozkhris
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хей Ложко,
май още вярваш в приказки и търсиш идеалната държава! Пожелавам ти да я намериш, но в съвремненият свят държавите се сравняват и важното да си по-добър чувствутелно от другите.
€100млрд е огромна сума за корупция но от €1400 млрд приходи в бюджета на Германия е 7.1% или както е написано 4% от БВП-то на държавата.
Корупцията в държавата на твоя работодател РФ е трудно определима, но може да съдим по размера на изтичащите капитали. За миналата година те са определени (от руската централна банка) на €25млрд. Бюджета на майка Русия е €225 млрд или това прави 9%. Но това е само част от корупцията, тази която се изнася в чужбина, другата дето остава вътре и с която се изхранват хиляди олигарси и милиони корумпирани държавни служители е в пъти повече, според мен е поне тройно по-голяма или 27% и това е минимума, като гледам какви проценти искат нашите управници!
Хайде сега ми кажи има ли разлика между минимум 27% и 7%!
Май има а!?!
хахаха
1
 
4
 
5
mick до: neverland
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Когато всичко е наред.. явно могат да си позволят елегантност в кражбите. Освен това и повечето хора са благосклонни и към правилата и ги спазват. Не, че ако парите почнат да не стигат ще ги спазват.

Още от Европа
ЕК е готова да работи със следващия британски премиер