Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лагард не се поддаде на пазарните залози за по-скорошно увеличаване на лихвите

Председателят на ЕЦБ продължава да твърди, че по-високата инфлация в еврозоната е временна

Лагард не се поддаде на пазарните залози за по-скорошно увеличаване на лихвите

Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард се противопостави на пазарните залози, че неочакваната инфлация ще принуди банката да повиши основните лихви още следващата година, потвърждавайки позицията, че ценовият натиск ще се облекчи дотогава, съобщава Ройтерс.

На фона на централните банки в други страни, които сигнализират, че вървят към затягане на паричната политика, Лагард заяви, че управителният съвет на ЕЦБ е направил задълбочена оценка на позицията си, но е заключил, че тя все пак е правилна.

Темата доминираше политическия дебат, каза тя на пресконференция: „Говорихме за инфлация, инфлация, инфлация“.

Още по темата

Лагард посочи по-високите енергийни цени, международното разминаване между възстановяващото се търсене и предлагане и еднократните базови ефекти, например края на облекченията в данъка върху продажбите в Германия, като трите основни фактора, които временно ускоряват инфлацията в еврозоната.

„Макар че на инфлацията ще ѝ отнеме повече време да се забави спрямо предишните прогнози, очакваме тези фактори да се облекчат през следващата година. Продължаваме да виждаме инфлация в средносрочен план от под нашата цел от 2%“, каза тя.

По повод насоките на ЕЦБ, според които лихвените проценти няма да бъдат увеличени, докато инфлацията не се върне обратно към целта до средата на прогнозирания период и не се задържи там, тя добави: „Очевидно според сегашния анализ [тези условия] не са изпълнени и със сигурност няма да са в близко бъдеще“.

ЕЦБ от дълго време твърди, че текущият ръст на цените е временен и че основният инфлационен натиск е достатъчно слаб, за да няма нужда от подкрепа от банката през следващите години.

Инфлационните очаквания на домакинствата обаче в момента бързо растат, а инвеститорите се съмняват в тази позиция, залагайки в цените повишение на лихвите до края на следващата година и отваряйки сериозна пропаст между насоките на ЕЦБ и пазарните очаквания.

Засилвайки натиска, потребителските цени в Германия са се повишили с повече от очакваното 4,6% през октомври, показаха данни от четвъртък, което отразява нарастващия ценови натиск в най-голямата икономика на Европа.

По-рано днес ЕЦБ потвърди плановете си да продължи изкупуването на облигации, за да задържи разходите по заемите близо до рекордно ниските им нива и обеща да поддържа ниски лихвените проценти през следващите години.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
4
 
4
преди 4 седмици
1
 
6
 
3
RIJKO до: nkavrakov1982
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Де да беше само ЕЦБ ...А доколкото си спомням Ms Lagarde вече я съдиха за нещо за някакви злоупотреби, преди да започне да говори и да прави 'правилните неща.'
2
 
6
 
2
преди 4 седмици
Tия докараха 50% инфлация и викат - временно. Лъжат тия канибали. Тиквите на пазара до нас, тикви които идват от другия край на България, всяка година през октомври са 1.50 лв/кг. Миналата година бяха 1.00 лв. Какво е това бе Лагард ? Измамници такива
2
 
7
 
1
преди 4 седмици
Европейската Централна банка отдавна вече е марионетка в ръцете на правителствтаа на Италия,Испания,Гърция ,силно задлъжнели ,Кристин Лагард си е за затвора защото води Европа към инфлацонна и стагфлацонна криза .Тази жена е за съд ,защото лъже обществото в очите възползвайки се от поста си .Ролята на банката която представлява е да пази ценовата стабилност докато тя бута икономиката в пропастта .

Още от Европа
Новата климатична политика на Германия се разминава с обещанията на Зелените