Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лагард: Политиката на ЕЦБ изисква намесата на правителствата

Коментарите на Лагард намекнаха за нарастващите притеснения сред ръководството на централната банка, че формулировката на валутния съюз е непълна

Лагард: Политиката на ЕЦБ изисква намесата на правителствата

Снимка: EPA/PATRICK SEEGER

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че разхлабената парична политика на институцията оказва влияние върху спестяванията, както и върху увеличението на цените. В своето изказване пред Комисията по парични и икономически въпроси в Европейския парламент в Страсбург тя посочи отново, че правителствата трябва да положат повече усилия, за да стимулират икономиката.

Коментарите на Лагард намекнаха за нарастващите притеснения сред ръководството на централната банка, че формулировката на валутния съюз е непълна, съобщава Bloomberg. Надеждността на самата ЕЦБ е поставена на карта, след като в продължение на години банката така и не можа да достигне целта си за инфлация, независимо от отрицателните лихви и покупката на облигации.

Още по темата

Според Лагард колкото по-дълго в сила са прилаганите от банката мерки, „толкова по-голям е рискът страничните ефекти да станат по-ясно изразени“. „Когато лихвените проценти са ниски, фискалната политика може да бъде много ефективна - може да подкрепя инерцията на растежа в еврозоната, която на свой ред засилва ценовия натиск и евентуално води до по-високи лихвени проценти“, коментира Лагард.

За разлика от управителя на Федералния резерв в САЩ Джером Пауъл, който имаше изказване пред Конгреса по-рано във вторник, Лагард не спомена епидемията от коронавирус. Заболяването се превърна в непосредствен икономически риск за централните банки, тъй като много заводи в Китай бяха принудени да затворят, което на свой ред внесе смут във веригата на доставки.

Лагард обаче повтори отново призива на ЕЦБ за фискална подкрепа, структурни реформи, пълномащабен банков съюз и капиталов съюз.

„По-устойчив икономически и паричен съюз с тези елементи не само ще помогне да защитим жизнения си стандарт от враждебните местни и световни развития“, каза тя. „Ще подкрепи и влиянието на Европа в света, включително като направи еврото по-привлекателно в световен план“, допълни Лагард.

Климатичните промени и дигитализацията „няма да ни чакат да се стегнем и да станем готови“, допълни още управителят на ЕЦБ. „Те ще ни засегнат, независимо дали сме готови или не“, допълни тя.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Лагард обаче повтори отново призива на ЕЦБ за фискална подкрепа, структурни реформи, пълномащабен банков съюз и капиталов съюз .

Всичко е лесно -правят се нужните реформи , освобождава се фискален капацитет , оправя се доверието и се пристъпва към съюзи . Но първо ЕЦБ спира да се занимава с политика и да оправя икономиките . Това е изпълнимо в рамките на има - няма 100 - 200 г.

Още от Европа
Германия влиза в тежка битка с ЕК за спасението на Lufthansa