IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Пауъл коронавирусът ще има ефект върху САЩ, но още не е ясно какъв

Много е вероятно да има ефект върху САЩ, заяви в изслушване пред Конгреса управителят на Фед

20:05 | 11.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка продължава да наблюдава отблизо ефектите от епидемията от коронавирус в Китай. Той наблегна, че това е един от рисковете пред американската и световната икономика.

„Най-вече наблюдаваме отблизо внезапната поява на коронавируса, която може да доведе до проблеми в Китай, които може да се разпространят и към останалата част от световната икономика“, заяви Пауъл по време на изслушването си пред Конгреса, цитиран от Bloomberg.

Той обаче не посочи, че епидемията е променила основната прогноза на Фед за американската икономика, нито очакванията сред членовете на Комисията за отворените пазари, ч лихвите ще останат без промяна тази година.

„Комисията вярва, че настоящата позиция на парична политика ще подкрепи продължаващия икономически растеж, силния пазар на труда и завръщането на инфлацията към симетричната цел на Комисията от 2%“, заяви Пауъл. „Докато идващата информация за икономиката остане в общи линии в съответствие с тази прогноза, настоящата позиция на паричната политика по всяка вероятност ще остане подходяща“ за настоящото положение, заяви гуверньорът на Фед.

Пауъл трябваше да отговаря и на някои въпроси от законодателите за възможното въздействие на вируса върху американската икономика. Според него обаче все още е рано да се каже какво предстои.

„Знаем, че ще има някои (ефекти – бел. ред.), много вероятно е да има ефект върху САЩ“, посочи Пауъл, като според него важният въпрос е дали той ще бъде „постоянен“ и „съществен“.

„Просто е твърде рано да се каже“, заяви управителят.

Пауъл коментира и редица други въпроси, включително волатилността на валутните пазари, Libor, минималната заплата, дигиталните валути и банковият сектор. Очаква се Пауъл да има още едно изслушване пред Банковата комисия в Сената в сряда в рамките на полугодишния си отчет пред Конгреса.

В изказването си от вторник Пауъл обрисува една предимно положителна картина на американската икономика, която беше засегната, но не и значително ощетена от забавянето на световния икономически растеж и търговските войни през 2019 г.

„Икономическата активност нараства с умерен темп и пазарът на труда се засилва допълнително, като икономиката изглежда устойчива на насрещните ветрове в световен план, които се засилиха миналото лято“, заяви той.

„Няма нищо нестабилно или неустойчиво в този ръст“, допълни още той в отговор на въпрос какво би могло да наруши силата на американската икономика.

Колкото до покупката на краткосрочни държавни ценни книжа н стойност 60 млд. долара, започнала през октомври, то Пауъл заяви, че Фед възнамерява постепенно да прекрати „активната употреба на репо операции“. „Възнамеряваме да забавим нашите покупки до ниво, което ще позволи балансът ни да расте“, допълни той.

Гуверньорът на Фед също така предупреди законодателите, че икономиката на САЩ ще се нуждае от подкрепа от фискалната политика, ако се стигне до забавяне, настоявайки федералният бюджет да влезе в „устойчив“ коловоз.

В понеделник от Белия дом публикуваха предложението на президента Доналд Тръмп за федерален бюджет за 2021 г., който включва дефицит от около 1 трлн. долара.

Пауъл отправи предупреждение и за продължаващата несигурност на търговския фронт. Въпреки че САЩ и Китай подписаха първа фаза на търговското споразумение помежду си в края на миналата година, то все още остават нерешени някои ключови въпроси.

„Част от несигурността около търговията изчезна в последно време, но рисковете за прогнозите остават“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Трябва да се намери лек за вируса, за да се избегне срив в световната икономика! Така ще се пролекува причината, а не симптомите на този световен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още