Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Литият - новото "бяло злато" за Португалия и Европа

Според оценки през 2025 година европейският пазар на батерии ще достигне 250 милиарда евро годишно

Литият - новото "бяло злато" за Португалия и Европа

Мина за литий в Чили. Снимка: Архив Ройтерс

"Колкото повече копаеш, толкова повече откриваш", казва със задоволство Дейвид Арчър, застанал до сондажен кран, който сред оглушителен шум пробива гранитната скала на далечните планини в Северна Португалия. Целта е да се измери съдържанието на литий, който се превърна в "бялото злато", откакто се увеличи търсенето на електрически батерии.

Арчър ръководи британската минна компания Savannah Resources и разказва пред Франс прес, че компанията му се надява да открие през 2020 година "първата значителна литиева мина в Европа" във високите части на Ботикаш, в региона на Вила Реал.

Savannah Resources обяви, че е преразгледала оценката си за залежите в Мина ду Барозу към увеличение с 44 процента до 20,1 милиона тона руда със съдържание на литий от 1,04 процента.

Още по темата

На 25 километра разстояние, в съседната община Монталегри, португалската компания Lusorecursos също претендира, че е открила "най-голямото находище на литий в Европа" или 30 тона руда със съдържание на литий от 1,09 процента, чието извличане ще започне през 2020 година, посочва финансовия директор на компанията Рикарду Пинейро.

Този метал със сребристо-бял цвят, който служи и за производството на литиево-йонни батерии за мобилните телефони и лаптопите, ще бъде все по-търсен заради развитието на електрическия автомобил, който има нужда от по-мощни батерии.

"Литият би могъл да струва колкото златото за Португалия, тъй като според наши оценки през 2025 година европейският пазар на батерии ще достигне 250 милиарда евро годишно", твърди заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Словашкият комисар от една година работи по проект за създаването в ЕС на ново поколение "зелени" електрически батерии, които се рециклират и се използват повторно.

Първият етап от този проект е да се намали компонентната зависимост. Само че Европа внася 86 процента от лития, който употребява, произвеждан основно в Чили и Австралия.

Португалия вече е основният европейски производител на литий с 11 процента пазарен дял, но продукцията се използва предимно в керамиката и стъкларството.

Според европейските експерти въпросът е да се прецени дали е икономически обосновано извличането на литий от находищата в Португалия, тъй като пазарът е твърде конкурентоспособен.

До края на годината португалското правителство ще обяви международен търг за правата за проучване на десетина други потенциални находища, за да отговори на "големия апетит на инвеститорите", каза пред Франс прес държавният секретар за енергетиката на Португалия Жорже Сегуру Санчиш.

Португалското правителство не иска да се ограничи с получаването на проценти от прихода от дейността по извличането на литиия. "Искаме да уловим възможността и да развием производствените сектори, които са свързани с трансформирането на минерала, производството на батерии, както и автомобилния сектор и възобновяемите енергии", добави Сегуру Санчиш.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
4
 
20
khao до: Sokratus
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Има на много места, просто до сега се ползваше малко и за това имаше и малко мини... само хейта импа и другите неуки викачи. :)))
0
 
1
 
19
khao до: mrynmryn
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Знам, коментара ми е насочен към определена група неуки колеги... не е за теб. :)
4
 
1
 
18
Pyramid до: Sokratus
преди 5 месеца
Тъй-тъй, диамантите са меки. Най- мекото нещо в природата. ;-)
1
 
7
 
17
Sokratus до: Императорът
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Te диамантите се делят на корави, по-корави и най-корави!
хахха
Правилната дума е твърд! Диамантите изобщо нямат свойство коравост!
Да не забравиш 666 акции, че май не са 30т, а 30Мт ;)
3
 
1
 
16
BobyB до: Императорът
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А кой е причината да се търси толкова литийчецът?

Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари