IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин льо Пен остана без имунитет заради публикувана снимка с жертви на ИДИЛ

Долната камара на френския парламент лиши лидера на крайнодясната партия Национален фронт от депутатски имунитет

18:05 | 08.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Долната камара на френския парламент лиши лидера на крайнодясната партия Национален фронт (НФ) Марин льо Пен от депутатски имунитет, предаде Франс прес.

Решението за отмяна на имунитета, взето от ръководството на Националното събрание, ще позволи Льо Пен да бъде призована пред съдия, за да отговаря по случая.

През декември 2015 г. лидерката на НФ публикува в Twitter три снимки с коментар: "Това е Даеш!", използвайки това наименование на групировката "Ислямска държава".

На тях са показани съответно мъж с оранжев комбинезон под веригите на танк, друг мъж, облечен по същия начин, подпален жив в клетка, и тялото на обезглавен мъж, чиято глава е поставена на гърба му. След това тя премахна една от снимките, тази на екзекутирания журналист Джеймс Фоли, защото семейството му заяви, че е дълбоко шокирано.

Френските власти започнаха предварително разследване за разпространяване на изображения, показващи насилие.

В случая освен Льо Пен, която тогава бе евродепутат, е замесен и депутатът от НФ Жилбер Колар, който също публикува шокиращи снимки в Twitter. Двамата обясниха, че с това са искали да протестират срещу сравняването на Националeн фронт с "Ислямска държава", направено според тях от журналиста Жан-Жак Бурден.

Европейският парламент (ЕП) гласува през март за отнемане на имунитета на Льо Пен във връзка със случая. През юни тя бе избрана за депутат във френското Национално събрание и напусна ЕП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още