Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Медведев: Tранзитът на руски газ през Украйна зависи от политическата ситуация

Природният газ от Русия ще покрива най-голям дял от енергийните нужди на европейските държави в обозримото бъдеще, смята руският премиер

Медведев: Tранзитът на руски газ през Украйна зависи от политическата ситуация

Снимка: Ройтерс

Руският министър-председател Дмитрий Медведев уточни условията, при които Русия ще продължи да транспортира природен газ през територията на Украйна след 2019 г., а именно стабилна политическа ситуация и благоприятни търговски условия, съобщава ТАСС. 

Още по темата

„Готови сме да продължим транзита на природен газ през газопреносната система на Украйна след 2019 г.“, заяви Медведев в интервю пред Luxemburger Wort по време на своята визита в Люксембург.

Премиерът сподели още, че Москва няма да спре да използва съществуващите газопроводи както тези в Украйна, така и системите в други страни, след приключването на строежа на „Северен поток" 2 и „Турски поток“.

„Като дългосрочен и мащабен доставчик на гориво, Русия цели да диверсифицира своите канали за пренос на природен газ за Европа“, заяви Медведев, добавяйки: „Колкото повече маршрути имаме, толкова по-надеждни ще бъдат самите доставки“.

По неговите думи Русия изхожда от факта, че Европа остава важен потребител на този ресурс въпреки динамичните разработки на възобновяеми енергийни източници и проектите за терминали за пренос на втечнен природен газ (LNG).

Медведев припомни, че през последните години доставките на руски газ за европейските пазари непрекъснато нарастват.

„Перспективите са доста добри по редица обективни причини, включително и намаляването на броя нови петролни залежи в Северно море, както и отказът за използване на въглища и ядрена енергия от редица европейски страни“, подчерта руският премиер.

Според него руският газ ще покрива най-голям дял от енергийните нужди на европейските държави в обозримото бъдеще.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако четем между редовете "Хъб Балкан зависи от политическата ситуация"

Още от Европа
Стив Банън: Победа на националистите в ЕС ще помогне на Тръмп да спечели втори мандат