IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Brexit дава възможност на ЕС да преосмисли финансовите си политики

В изказването си пред Бундестага канцлерът обеща бъдещето на Европа да е приоритет по време на четвъртия ѝ мандат

17:22 | 22.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел по време на днешното си изказване пред Бундестага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел по време на днешното си изказване пред Бундестага. Снимка: Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз предлага възможност на блока да преосмисли по-широко финансовите си политики. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изказване пред Бундестага ден преди началото на срещата на върха на ЕС, по време на която трябва да бъде обсъден бъдещият бюджет на общността.

„Нуждаем се от нов старт за Европа“, каза канцлерът и допълни, че дебатът за нов бюджет след Brexit през 2019 г. може да доведе до някои значителни промени.

„Дебатът около бъдещата финансова рамка също е шанс да погледнем цялостно на европейските финанси“, посочи тя, цитирана от Ройтерс.

В изказването си пред парламента Меркел също така обеща, че бъдещето на Европейския съюз ще бъде приоритет по време на четвъртия ѝ мандат при условие, че коалиционното споразумение между консервативния ѝ блок и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бъде подкрепено от социаледмократите. 

По време на лидерската среща на ЕС в петък ще бъде обсъден въпросът за увеличаване на многогодишния бюджет на ЕС. Германия – най-голямата икономика в Европа и страната с най-голям дял в европейския бюджет, вече заяви, че е готова да плаща повече. Въпреки това някои други страни, сред които и Холандия, посочиха, че един по-малък блок без Великобритания изисква и по-малък бюджет.

„Солидарността не може да бъде еднопосочна улица“, посочи тя.

Отправяйки критика към някои източноевропейски държави членки, Меркел също така посочи, че в бъдеще структурните фондове на съюза трябва да бъдат обвързани с приемането на чуждестранни мигранти.

„С разпределението на структурни фондове ние трябва да гарантираме, че критериите за преразпределение в бъдеще ще отразяват ангажимента на много региони и общини да приемат и интегрират мигранти“, каза Меркел.

Канцлерът, която е изправена пред заплахата френският президент Еманюел Макрон да я измести от позицията ѝ на най-влиятелен европейски лидер, заяви още, че ЕС трябва да развие по-амбициозен отговор на нарастващия глобален политически и икономически натиск.

„Повече от всякога се нуждаем от европейски отговор на неотложните и големи въпроси на нашето време“, каза тя пред германските депутати и призова ЕС да се настрои към дигиталните преимущества на технологиите, за да стане по-конкурентоспособен.

Президентът Макрон предложи амбициозна нова визия за развитието на Европа, но трябваше да изчака реакцията на Германия, която се забави заради трудното постигане на управляваща коалиция в страната.

„Германия може да се справи добре в дългосрочен план, само ако Европа е добре“, каза Меркел и допълни, че именно по тази причина и първата глава от коалиционното споразумение със социалдемократите е посветена на Европа.

Очаква се резултатът от гласуването на партийните членове на ГСДП да стане известен на 4 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Бъдещето на Европа или бъдещето на Джендърска Европа ще е приоритет?Има голяма разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още