IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Нови избори е по-добър вариант от правителство на малцинството

Според германския канцлер консервативният блок ще се яви на едни нови избори по-единен от преди

20:27 | 20.11.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството, предаде Ройтерс.

Тя направи изказването си, след като преговорите за съставяне на трипартийна коалиция се провалиха снощи.

"Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път", казва Меркел в интервю за телевизиите ARD и CDF, което ще бъде излъчено тази вечер. Тя добавя, че в плановете ѝ не влиза да бъде канцлер в правителство на малцинството.

Меркел отбеляза, че не вижда причина да подава оставка и вместо това е съсредоточена върху формирането на стабилно управляващо мнозинство. Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен от преди, подчерта тя.

Германия има нужда от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение, каза Меркел, цитирана от Франс прес.

На въпрос дали е възможно съставянето на нова "голяма коалиция" с Германската социалдемократическа партия, тя отговори, че ще изчака да види отговора на социалдемократите след преговорите им в сряда с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Канцлерът изрази разочарование, че Свободната демократическа партия се е оттеглила от коалиционните преговори и добави, че не очаква пробизнес формацията да промени курса си.

По-рано днес германският президент призова всички политически партии в страната да поемат отговорност за формиране на правителство, за да бъдат избегнати предсрочни избори, които ще отслабят Германия и Европа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
oio
преди 6 години
Инфлацията тепърва започва, вече идва времето да се плати сметката. Като се замисля, някои цени на храните които пазарувам само за тази година са скочили с 20-30%, като кашкавал, сирене и други от първа необходимост. А насреща такива като Меркел само печатат ли, печатат ... И си мислят как ще излязат в пенсия като се зададе лавината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
pass
преди 6 години
Инфлация има и у немско, но и там подценяват постигнатите нива вместо да отчетат така желания успех. Защото е лесно да се каже че се искат 2-3% инфлация, но като дойде и народа сам усеща че не е добре за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Инфлацията у нас си расте постоянно, напоследък дори започна да става плашеща. Човек като отиде вечер до магазина за да си вземе храна и започва да се чуди защо почти всички цени са се вдигнали от лятото насам, някои дори по няколко пъти от тогава. А това тръгва и от еврото, просто вече берем плодовете на печатането, нали това искахме? Инфлация.Колкото до Меркел, добре е да си ходи вече, защото не е нормално един политик да е на власт повече от 2 до 3 мандата. Остане ли за повече, както се казва властта покварява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ert
преди 6 години
Еврото е ясно, с толкова много печатане и отрицателни лихви това е пътя. Но и Меркел действа прекалено еднолично, да не кажем диктаторски и автократично. Реално, действа както Бойко, или тя иска да е на върха или иска избори. Да не би да е и тя от ЕНП-то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 6 години
Това правителство ще свърши точно като кабинета борисов 2, ще се сгромоляса до 18 месеца най-много. Сега еврото се качва на влакчето на ужасите... 0.9 $ за евро и 20 хил. евро за 1 биткойн е съвсем справедлива цена наистина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Хахахахах ...шоуто продължава . Никой не ще коалиция с бабчора , интересно дали няма намеса на Путин ...?! Ами сега Алтернативата с колко повече ше са напред ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още