IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Справянето с миграцията може да предопредели бъдещето на ЕС

Общият пазар ще продължи да съществува – но общият пазар е основата на Европейския съюз само ако можем да защитим своите външни граници, посочи канцлерът

11:24 | 13.06.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че липсата на единство по отношение на миграцията може да се превърне в екзистенциална заплаха за Европейския съюз (ЕС).

„Въпросът за това дали можем да се справим с нелегалната миграиця в рамките на ЕС е, може би, най-съдбовният въпрос за европейската кохезия“, заяви канцлерът по време на бизнес конференция в Берлин.

„Общият пазар ще продължи да съществува – но общият пазар е основата на Европейския съюз само ако можем да защитим своите външни граници“, посочи тя. Предупреждението отразява усещането за спешност на канцлера да реши вътрешноевропейските политически сблъсъци, включително тези за миграцията и подсилването на еврозоната, посочва Bloomberg.

Изказването ѝ също така бе отправено на фона на подновени спорове у дома около граничната сигурност на страната. Парламентарната група на канцлера е оказала натиск върху нея, за да прекрати споровете в кабинета по повод бежанската политика по време на среща при закрити врата във вторник, съобщават запознати източници.

Според тях по време на обсъждане в 246-членния ѝ консервативен блок, воден от нейния Християндемократически съюз (ХДС), нито един депутат не е подкрепил критиките на Меркел към предложението на вътрешния министър Хорст Зеехофер да се връщат мигранти на германската граница.

В същото време 13 депутати са подкрепили Зеехофер, който е лидер на коалиционния партньор на християнедмократите – Християнсоциалния съюз (ХСС).

Междувременно канцлерът заяви по време на пресконференция с австрийския канцлер Себастиан Курц, че ще продължи да търси споразумение със своя вътрешен министър.

По време на форума Меркел също така не пропусна да отхвърли критиките на американския президент Доналд Тръмп относно обвиненията му, свързани с германския износ. Според канцлера САЩ има търговски излишък с Европа, когато бъдат включени и услугите.

„Търговските излишъци все още се изчисляват по доста старомоден начин, основан на стоките“, заяви тя. „Ако включите услугите в търговския баланс, САЩ ще имат голям излишък с Европа“, допълни тя.

Меркел и останалите европейски лидери все още се опитват да се адаптират към действията на американския президент, който продължава да отправя критики към съюзниците на САЩ по различни въпроси като сигурност и търговия.

В сряда германският външен министър Хайко Мас трябва да изнесе ключова реч в Берлин, в която да очертае своите предложения за това как Европа трябва да реагира срещу ненадеждния си партньор в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
fri
преди 5 години
Е, нали Меркел отвори границите и им каза "Добре дошли" и се снима с тях.Сега нека Меркел да си ги затвори, защо търси помощ?Когато ги отвори, тя пита ли някой, че сега иска помощ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
panther
преди 5 години
Когато Източна Европа им казваше че трябва да се затворят външните граници бабишкера и мнозинството западняци с промити кратуни наричаха източно европейците расисти и канеха черните маймуни при тях.Отделно Франция, Италия и УК бяха основлите подмазвачи на сащ които съсипаха Либия като държава която спираше миграцията от цяла огромна Африка.Сега да сме се справяли с миграцията... *** дe.били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
"Меркел: Справянето с миграцията може да предопредели бъдещето на ЕС"Дас ист факин' прайлно, фрау Канцлерин! Въпросът е: ВИЕ сте ли в състояние - ментално, физическо, политическо - да се справите?!!!Вчера новото, младо и смело италианско момче нарита един товар африкански въглища от италианско пристанище и Макарон изквича на умирачка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Всички проблеми на ЕС ще се решат , дори само като се преименува на Африкански Съюз . В това отношение потенциалът за разрешаване на проблеми е неограничен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Доколкото си спомням нелегалната миграция стана такъв огромен проблем защото имаше легална миграция, която точно политици като Меркел катализираха с изказвания в стил "заповядайте при нас, добре дошли сте".Затворете границите за гражданите на всички НЕдемократични държави за известно време и експулсирайте жителите им обратно. Щом искат да продължат да си живеят в средновековието защо ни принуждавате да ги търпим на своя земя и в своите държави със нашите бюджети? Да си ходят обратно в 16-ти век и да се задоволят там с каквото могат да си постигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още