IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минорен край на седмицата за европейските борси

Притесненията заради разпространението на коронавируса продължават да подкопават нагласите на инвеститорите на Стария континент

20:11 | 21.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейските борси завършиха седмицата на червена територия, а инвеститорите наблюдаваха поредната порция икономически данни и последните развития около епидемията с коронавируса, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня със спад от 0,6%, повлиян от негативните нагласи на Wall Street. Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,44% до ниво от 7403,92 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,62% до равнище от 13 579,33 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,54% от стойността си и завършва седмицата на ниво от 6029,72 пункта.

Вниманието на инвеститорите беше насочено предимно към разпространението на новия коронавирус на фона на увеличаването на броя на заразените и на смъртните случаи. Китайската национална здравна комисия съобщи, че още 889 случая са били потвърдени в континенталната част на Китай, а броят на жертвите е нараснал със 118 души до 2236.

Министерството на търговията на Китай съобщи, че очаква растежът на вноса и износа за януари и февруари да намалее значително заради блокадата на логистиката, забавянето на възобновяването на работата и други фактори като Лунната нова година.

В макроикономически план бизнес активността в еврозоната се е разширила повече от очакваното този месец, показват последните данни. Индексът на мениджърите по поръчките PMI достигна 51,6 пункта през февруари, което е ръст спрямо 51,3 пункта през януари, надминавайки прогнозите, а за сектора на промишлеността показателят е на ниво от 49,1 пункта спрямо 47,9 пункта през януари. Така той достигна 12-месечен връх, надминавайки значително очакванията на анализаторите за равнище от 47,5 пункта. Ниво на PMI от 50 пункта разграничава ръста от свиването.

Британските компании са запазили стабилен ръст през февруари, като заводите отбелязаха най-големия си скок на производството от десет месеца насам. Засега те не са засегнати от нарушаване на снабдителните вериги заради затварянето на китайски заводи. Индексът PMI за Великобритания достигна ниво от 53,3 пункта през февруари, надминавайки прогнозата на анализаторите на Ройтерс за 52,8 пункта.

На корпоративния фронт Allianz обяви ръст на нетната печалба с 9,5% до 1,858 млрд. евро (2,01 млрд. долара), което е по-добър от очакванията резултат през четвъртото тримесечие за германската застрахователна компания. Книжата й поскъпнаха с около 1%.

Pearson обяви повишение с 6% на оперативната си печалба до 581 млн. паунда (748,7 млн. долара) за 2019 г., което е малко под ревизираната й прогноза заради намаляващите продажби на учебници в Северна Америка. Цената на акциите на британската компания за образователна литература се понижи с 4,8%.

Книжата на Moneysupermarket поевтиняха с 4,5% и се доближиха до дъното на европейския бенчмарк, а цената на акциите на Proximus се понижи с 5,7% след обявяването на резултатите за четвъртото тримесечие.

На върха на Stoxx 600 книжата на Sopra Steria поскъпнаха с 11%, след като тя обяви придобиването на Sodifrance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още