IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz постигна нова рекордна печалба

Най-големият застраховател в Европа генерира оперативна печалба от 11,9 милиарда евро и увеличава разпределението към акционерите

11:10 | 21.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Най-големият европейски застраховател Allianz реализира рекордна печалба през миналата година и увеличава дивидента. Според предварителните данни оперативната печалба на листнатата на Dax 30 група се е увеличила с три процента до 11,9 милиарда евро през 2019 г., след 11,5 милиарда евро през предходната година, както обяви базираната в Мюнхен компания в петък.

Главният финансов директор Джулио Терзариол вече обявил през миналия август, че застрахователят ще достигне горната половина на диапазона на прогнозата с годишна печалба от 11,5 милиарда евро плюс или минус половин милиард евро. Средно анализаторите очакваха оперативна печалба от „едва“ 11,7 млрд. евро, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

За изпълнителния директор на Allianz Оливър Бете скокът на печалбата е важна етапна победа в дълъг процес. В края на 2018 г. мениджърът отправи  компанията към нов многогодишен план под мотото „Простотата печели“ (Simplicity wins). При това Бете даде ясни инструкции за 140 000-те служители по целия свят: „Целта на всички области на Allianz трябва да бъде да победим най-добрите на пазара“, каза той. 



За целта ръководството форсира преструктурирането на застрахователния гигант към цифровизацията, интернационализацията и най-вече - към по-ппростени продукти. Една от целите, към които се стреми компанията, е повишаване на рентабилността. Печалбата на акция следва да се увеличи до 2021 г. с повече от пет процента годишно, от които над четири процента да бъдат органичен ръст - т.е. без отчитане на придобивания на други компании.

Ето защо изпълнителният директор продължава да отрежда групата за възможности за растеж. Сега Бете се стреми към оперативна печалба от 11,5 до 12,5 милиарда евро за текущата година - което би означавало ново увеличение спрямо предходната година. За 2020 г. анализаторите очакват печалба от над 12 млрд. евро, а средната им целева заявка е дори за 12,4 млрд. евро. Въпреки това мениджмънтът на Allianz традиционно оставя половин милиард евро марж нагоре и надолу в прогнозата си. През последните години застрахователят винаги е достигал горната половина на целевия си диапазон.

Базираната в Мюнхен компания от индекса Dax разширява ролята си като водеща финансова компания в Германия и е доста по-напред по отношение на печалбата от конкуренти като Deutsche Bank и Wirecard. Чистата печалба на мюнхенския концерн възлиза на 7,9 млрд. евро (2018 г. – 7,5 млрд. евро). Сред двигателите на растежа за групата е втората по големина област - животозастраховане и здравно осигуряване, чиято оперативна печалба е нараснала с 13,4%.

За разлика от тях приходите в най-важното подразделение за имущества/злополука, което включва застраховките на автомобили и на сгради, спадат. Оперативната печалба се понижи с 11,9 процента до 5,0 милиарда евро. Промишленото застраховане е особено проблематично, тъй като понастоящем дъщерното дружество ACGS почти не печели пари.

При управлението на активи нещата вървят по-добре - Allianz разполага с двама мениджъри на активи - Pimco и Allianz Global Investors. Активите под управление на трети страни достигат най-високото си ниво в края на 2019 г. Като цяло приходите от продажбите са се повишили през миналата година с осем процента до 142 млрд. евро. Коефициентът на платежоспособност, който е показател за финансовата стабилност на застрахователите, се е покачил до 212 (2018 г. - 202) процента.

С предварителните си годишни данни базираната в Мюнхен компания задържа основния си европейски конкурент, френския Axa, на дистанция. Директорът на Axa Томас Буберл представи значително увеличение на нетната печалба в четвъртък поради еднократни ефекти. Оперативната печалба на французите обаче се е покачила само с четири процента до 6,45 милиарда евро - и по този начин разочарова експертите.

И още една стъпка, която Бете искаше да направи отдавна: акционерите на Allianz могат да очакват по-голямо изплащане. Надзорният съвет на Allianz препоръчва акционерите да се възползват от увеличението на печалбата с увеличение на дивидента от седем процента - от 9 евро до 9,60 евро. В същото време групата стартира нова програма за обратно изкупуване на акции.

Групата планира да изкупи обратно от пазара от март тази година свои акции на стойност до 1,5 милиарда евро. Програмата се планира да продължи до края на годината. Тъй като акциите се запазват, това обикновено подкрепя цената на книжата. Компанията е инвестирала около 7,5 милиарда евро в изкупуването на собствени акции от 2017 г. насам. Управителният съвет се ангажирал с тази стратегия в случай, че групата няма нужда от излишен капитал за разширяване на бизнеса или за закупуване на други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Очаквах да снесат десетуна, ама и 9.6 е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още