IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody`s: Забавянето на прегледа на гръцката програма ще е проблем за банките

Икономическото развитие на Гърция е поставено под въпрос, ако финализирането на прегледа на реформите се забави още, смятат от агенцията

20:21 | 30.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Допълнително забавяне на финализирането на втория преглед на гръцката спасителна програма ще се отрази негативно на местните банки, посочва международната рейтингова агенция Moody`s, цитирана от Ana Mpa.

Според агенцията прегледът, който трябва да покаже как страната изпълнява очакваните от кредиторите реформи, ще повлияе върху изпълнението на плановете за преструктуриране на гръцките банки и особено на задължението им да намалят необслужваните кредити с 40% до края на 2019 г.

Като цяло навременното изпълнение на прегледа е от ключово значение за икономическото развитие на Гърция в периода 2017 – 2019 г., отчита още Moody`s. То ще върне доверието на инвеститорите в страната и в банковата система.

Според агенцията забавянето се дължи на нежеланието на Гърция да прилага още икономии след края на програмата през август 2018 г. Това обаче крие риска банките да изоставят своите стратегически планове, да се стигне до замразяване на кредитирането и инвестициите в страната.

В Атина се надяват още, че с приключването на прегледа страната ще може да влезе в програмата за стимулиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) през първото тримесечие.

Темата за прегледа на третата спасителна програма беше обсъдена по време на обедния брифинг в Брюксел.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Аника Бердхарт обясни, че в Брюксел работят активно за приключване на прегледа. Тя допълни, че Гърция ще може да разчита на допълнителна подкрепа от Европа и след края на програмата, ако това е необходимо. Условието е Гърция да е съгласна да извърши всички реформи.

От Европейския стабилизационен механизъм (ESM) заявиха преди ден, че гръцкият дълг е абсолютно управляем, ако реформите се изпълняват. Това изявление е по повод изтекли заключения от експерти на Международния валутен фонд (МВФ), според които страната има проблеми във връзка с устойчивостта на своите задължения.

Допълнително орязване на гръцкия дълг е темата, по която МВФ и европейските кредитори на Гърция още не могат да намерят общо становище. Според фонда е нужно по-значително опрощаване на част от дълга, а в Европа смятат, че предложените от ESM краткосрочни облекчения са напълно достатъчни.

Заради тези разногласия МВФ поставя под въпрос своето участие в спасителната програма за Гърция. В Европа обаче не са готови да се откажат от институцията, защото нейното напускане ще означава на практика нова, четвърта програма за Гърция, която трябва да бъде отново одобрена от държавите в еврозоната.

На фона на предстоящите избори в основните държави, които отпуснаха заеми за Атина – Холандия, Франция и Германия, ново повдигане на темата не е особено желано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още