IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва очаква „Северен поток 2“ да влезе в експлоатация от средата на 2020 г.

Доставките на природен газ през газопровода могат да стартират още преди края на 2019 г., заяви от своя страна руският енергиен министър Александър Новак

16:10 | 21.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Газопроводът „Северен поток 2“ ще заработи в средата на 2020 г., съобщи днес пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Козак, цитиран от руските медии и БНР.

„В средата на следващата година“, заяви Козак в отговор на въпрос, кога ще заработи тръбата. Той обаче не уточни кога точно ще стане това. 

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак по-рано съобщи, че доставките на газ по „Северен поток 2“ може да започнат идните месеци, дори преди края на 2019 г.

Към днешна дата газопроводът от Русия до Германия през Балтийско море е построен на над 80%.

Само преди седмица операторът на проекта за газопровод "Северен поток-2" Nord Stream 2 AG започна арбитражно производство срещу Европейския съюз (ЕС) заради поправките в Газовата директива , които не съответстват на Енергийната харта.

Говорителят на компанията Йенс Мюлер уточни, че директивата за внасяне на промени дискриминира инвестициите на Nord Stream 2, което представлява нарушаване на ангажиментите на ЕС по член 10 (1), който задължава да не се приемат такива дискриминационни действия. Освен това по думите му това е нарушение на ангажиментите на ЕС за създаване на справедливи и равни условия.

В края на октомври Дания предостави разрешение за изграждането на участъка на газопровода през нейна територия, с което беше премахнато последното голямо препятствие пред реализирането на руския газов проект.

Разрешението на Дания беше последното необходимо за завършването на строежа на 1230-километровия газопровод от Русия до Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Последно ???? След месец или след шест?Апропо - очевидно е, че газопроводът ще бъде завършен преди края на годината - интересно защо Газпром ще чака 6 месеца, преди да започне да бичи яко газ по него? Лоша, ного лоша новина за мpъсните хохълски рекетьори и мерзотняци !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още