IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40 ранени полицаи при протест срещу „френското“ предложение в Скопие

Хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли „Молотов", пътни знаци, задържани са 11 лица

09:08 | 06.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи срещу френското председателство. <em>Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI</em></p>

Протестиращи срещу френското председателство. Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия тази вечер протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония в тази вечер съобщават от местното министерство на вътрешните работи. Протестът започна пред сградата на правителството, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време, предава БТА.

При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме  пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон, предава агенцията. Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

След известно време вербални атаки, към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Можеха да се видят и няколко арестувани.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли „Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства - както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.
Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от ведомството.

По-рано във вторник премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че от МВР има информация, че на протестите се готви нещо „което не подхожда на държава членка на НАТО и кандидат-член на ЕС“.

Междувременно от ТВ 21, която се намира в непосредствена близост до парламента, където протестът ескалира, съобщиха, че отлагат планираното интервю с президента Стево Пендаровски от съображения за сигурност.

Едва преди дни правителството на Северна Македония заяви, че започва консултации за намиране на подкрепа за предложение на Европейския съюз, което цели да отключи пътя на страната към блока. Началото на преговорите за присъединяване на балканската страна беше блокирано от България заради дълъг спор, свързан с историята и езика. България, която иска и гаранции за правата на своите граждани в Северна Македония, одобри преди две седмици механизъм, който при определени условия ще позволи на правителството да отмени ветото си върху преговорите за разширяване. 

През последните дни премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски проведе разговори с политическите лидери и представи пред парламента предложението на ЕС, което се стреми да удовлетвори исканията и на двете страни. „Имаме предложение, което включва нашите бележки и ясно изразените ни позиции", каза Ковачевски. „За да изградим официална позиция като държава, започнахме широк консултативен процес“.

Ако той намери подкрепа за споразумение с България, двете страни ще подпишат протокол, който ще ги насочи към разрешаване на куп исторически и културни спорове. Това може да отключи и преговорите на ЕС с Албания, друга балканска кандидатка.

Подкрепеното от ЕС споразумение има за цел да облекчи съмненията сред балканските страни, че блокът все още е ангажиран с разширяването на фона на опасенията от нарастващото руско влияние в региона. Притесненията им, че ще бъдат изоставени, се засилиха след началото на войната в Украйна, което накара лидерите на ЕС да ускорят решението за одобряване на статута на Украйна и Молдова като кандидати за членство. 

Северна Македония е изправена пред множество препятствия по пътя си към западната интеграция. Преди да се присъедини към НАТО през 2020 г., тя трябваше да промени официалното си име, за да разреши спор със съседна Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още