IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват добивът и износът на руски природен газ за деветмесечието

Само през септември "Газпром" е съкратил доставките си в чужбина с 24 на сто на годишна база

11:28 | 02.10.14 г.
Намаляват добивът и износът на руски природен газ за деветмесечието

Добивът на природен газ в Русия намалява с 4,5% на годишна база до общо 462,5 млрд. кубични метра в периода януари – септември, съобщава РИА Новости, позовавайки се на данни на Централното диспечерско управление на топлоенергийния-комплекс на Русия.

Паралелно за отчетения период има намаление и на износа – с 2,4% на годишна база до 139,2 млрд. куб. метра. Данните показват и свиване на вътрешното потребление – в рамките на 3,2% до 312,8 млрд. куб. метра газ.

Основният производител на природен газ в страната - „Газпром“, намалява добивите си – с 27,5 млрд. куб. метра до 317,2 млрд. куб. метра. В същото време обаче „Новатэк“ има увеличение на добивите си от почти 4 на сто. За периода компанията е добила 46,7 млрд. куб. метра природен газ.

По данни на руската агенция „Прайм“ само през септември „Газпром“ е съкратил доставките си в чужбина с 24 на сто на годишна база. Именно през миналия месец и някои от клиентите на компанията в Европа се оплакаха от намалените количества газ, които получават от Русия. Сред тях са Полша, Унгария и Словакия, които прекъснаха за кратко реверсивните доставки за Украйна заради по-ограничените доставки.

Според експертите на Брюксел, които анализираха ситуацията, намалението е по-скоро по технически причини. Говорителят на европейския комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер, коментира преди седмици, че е факт намалението на потока, но няколко дни по-късно количествата са били възстановени. 

Данните на Централното диспечерско управление за цялата 2013 година показват, че добивът на природен газ в Русия е бил в рамките на малко над 668 млрд. куб. метра, което е с 2% повече от 2012 година. Износът пък е бил с 10% по-висок и е достигнал 204,9 млрд. куб. метра.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още