IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария спря доставките на газ за Украйна

Причината е в желанието на страната да попълни газовите си запаси заради очаквано повишаване на търсенето

14:13 | 26.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария спря доставките на газ за Украйна

Унгарският газов оператор FGSZ е преустановил доставките на природен газ за Украйна за „неопределено време“ в четвъртък, предаде BBC.

Държавно контролираната украинска газова компания „Нафтогаз“ потвърди спирането на доставките. Тя определи хода като „неочакван и необясним".

FGSZ от своя обоснова действията си с попълването на газовите резерви на Унгария.

Откакто Русия спря доставките на синьо гориво за Украйна заради неизплатени сметки, Киев получава газ от Унгария, Полша и Словакия. С наближаването на зимата обаче нарастват опасенията, че страната няма да може да осигури необходимия газ за отопляване на домовете и захранване на индустрията без руските доставки.

В петък енергийните министри на Русия и Украйна заседават в Берлин при посредничеството на Европейския съюз (ЕС), за да обсъдят предотвратяването на подобна газова криза.

Унгарското правителство обяви, че технически причини са довели до спирането на газа, както и очакваното повишено търсене на горивото в Унгария. „Запълваме (запасите си от газ) с добър темп. Скоро ще достигнем 60 на сто от обемите и ще ускорим темпа“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за радио „Кошут“, цитирано от БТА.

Спирането на доставките се случва три дни след срещата между Орбан и президента на руския газов гигант „Газпром“ Алексей Милер. Орбан е противник на наложените от ЕС санкции срещу Русия и поддържа по-близки отношения с Москва, отколкото със западноевропейските си съседи.

По-рано през годината „Газпром“ и руският президент Владимир Путин предупредиха, че ще има последствия, ако страните от ЕС започнат обратни доставки на газ към Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Черен хумор, доба. Но истината е, че унгарските управляващи показват отговорна към народа си политика. Виктор Орбан го показа и при предишния си мандат, и сега. Той за разлика от нашето мижаво прецедентче-комунистче не се кланя на Обама смешно раболепно, Вигенин не отиде ПЪРВИ в Украйна при незаконното правителство. А точно Орбан ВЪОБЩЕ не е комунист, а политически и национално отговорен човек. Огромни съжаления, че нашите са само ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 9 години
Няма страшно.Нашият президент ще им пусне колкото искат, без пари.Азербайджански/Ирански/Катарски/хАмерикански газ, през интерконекторната връзка с Гърция/Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още