IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Низходящият тренд на европейските борси продължава и в сряда

Изказване на Тръмп подхрани надеждите за прекратяване на търговския спор между САЩ и Китай и предотврати по-големи спадове на индексите

19:35 | 25.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политическата несигурност отново се завърна на борсовия терен и натежа над европейските борси в сряда. Към продължаващата неяснота за Brexit сега се присъединява и евентуален процес за импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп, който беше иницииран от американските демократи. Обвинението е злоупотреба с длъжност. Политическото развитие във Вашингтон вече прикова вниманието на инвеститорите на Wall Street и в Азия. Въпреки това натрупаните загуби намаляха, след като Тръмп заяви, че сделката с Китай може да стане факт по-рано от очакваното.

Водещият за еврозоната индекс EuroStoxx 50 падна с 0,54 процента до 3513,03 пункта, след като достигна най-ниското ниво за последните две седмици. За френския Cac 40 понижението беше с 0,79 процента до 5583,80 пункта. Британският FTSE 100 загуби едва 0,02 процента до 7289,99 пункта. Тук подкрепа оказва слабата лира, която може да улесни износа. Британското правителство иска отново да призове парламента да гласува за нови избори, обяви Джефри Кокс по време на първата сесия на Камарата на общините след съдебното решение за отмяна на принудителната ваканция на парламента.

Германският водещ индекс Dax записа трети пореден ден на понижения след ралито на възстановяване в сряда. Въпреки това той успя да свие минуса си до 0,59 процента при 12 234,18 пункта. Подобна беше ситуацията и за Mdax - бенчмарка на средните компании, които в крайна сметка се понижи само с 0,30 процента до 25 565,31 пункта.

Конкретната причина за възстановяването в късната търговия бяха изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който за пореден път подхрани надеждите за прекратяване на търговския спор между САЩ и Китай. Той също така отрече твърдението, че е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски в телефонен разговор да започне разследвания в ущърб на Джо Байдън. В момента Байдън е най-обещаващият кандидат за президент на демократите за изборите през 2020 г. От своя страна демократите се подготвят за процес за импийчмънт на Тръмп.

Във Франкфурт инвеститорите се съсредоточиха върху Deutsche Bank. Заради по-ранните бизнес отношения с Danske Bank прокуратурата разследва германската финансова институция. Предполага се, че тя може да е помогнала за пране на пари на естонския клон на Danske Bank.

Междувременно едно първично публично предлагане също прикова внимание: акциите на Teamviewer, производител на софтуер за компютърна дистанционна поддръжка и видеоконференции, отчете смесен старт. След първоначално солидния борсов дебют при емисионната цена от 26,25 евро книжата бързо попаднаха под натиск и загубиха до 5 процента. В края на търговията акциите загубиха малко под 4 процента.

Опасенията за рецесия бяха подхранвани отново в сряда: барометърът за очакванията за износа на индустрията падна през септември с 2,9 до минус 5,2 пункта, както обяви Ifo в сряда с месечното си проучване на 2300 компании. През август имаше малко увеличение.

"Възможен твърд Brexit хвърля сянка", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст. "В момента почти няма положителни сигнали от световната икономика за германските износители“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Няма никаква несигурност. Вероятността безочливите попълзновения на престъпниците "демократи" да минат е само теоретична, практически тя не съществува. Напротив - Доналд направи изключително решителна крачка към втори мандат. Сега ще му лъсне на брайдън корумпираният aнуc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още