IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TeamViewer осъществи най-голямото европейско IPO за годината

84 милиона акции бяха пласирани на цена от по 26,25 евро на нови инвеститори, с което производителят на софтуер набра 2,21 млрд. евро

08:30 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германският доставчик на софтуер TeamViewer осъществи най-голямото IPO за годината в Европа. 84 милиона акции бяха пласирани на цена от по 26,25 евро на нови инвеститори, както обяви производителят на софтуер за отдалечена поддръжка на компютри и други устройства във вторник. С това TeamViewer не използва изцяло ценовия диапазон, който варираше от 23,50 до 27,50 евро за акция.

Постъпленията от 2,21 милиарда евро отиват изцяло за финансовия инвеститор Permira, който преди пет години беше платил за цялата компания 870 милиона евро. Сега Teamviewer се оценява на 5,25 милиарда евро по емисионна цена. Permira все още ще държи 58 процента от акциите.

„Такъв успех не пада от небето", твърди директорът на Permira за Германия Йорг Рокенхаузер. „Целият екип на TeamViewer може да бъде много горд от постигнатото“, допълва той. 

В сряда Teamviewer ще отпразнува своя дебют на Франкфуртската фондова борса. Тогава 300 служители ще са в залата за търгуване.

Доставчикът на софтуер изпревари със своето IPO италианския доставчик на трансакции Nexi, който набра два милиарда евро при борсовия си дебют през април, което го направи най-голямото първично публично предлагане за тази година в Европа. В Германия дъщерното дружество на Volkswagen за камиони Traton с мъка набра през лятото близо 1,4 милиарда евро - много по-малко, отколкото се надяваше. През 2018 г. емисиите от Siemens Healthineers (4,2 милиарда евро) и Knorr-Bremse (3,85 милиарда евро) бяха значително по-високи.

Със софтуера на TeamViewer могат да бъдат свързани компютри, например за отдалечена поддръжка, за дистанционно управление на машини или за онлайн конференции. За текущата година компанията от Гьопинген с 800 служители очаква фактурирани продажби в диапазона между 310 до 320 милиона евро, което би било с една трета повече в сравнение с 2018 г.

Този темп на растеж се очаква да се задържи в средносрочен план. През миналата година компанията, основана през 2005 г., успешно преобразува използването на софтуера в абонаментен модел и се фокусира повече върху големите компании, отколкото физическите клиенти.

TeamViewer може да наеме повече хора в САЩ и да открие офиси в Китай, Япония, Индия и Сингапур, за да разшири продажбите на тези пазари. Само в Китай TeamViewer има „десетки милиони“ потребители, които не плащат, повечето от които компанията иска да превърне в плащащи клиенти, заяви пред Bloomberg преди седмица главният изпълнителен директор Оливър Щтайл.

„Големият ни растеж, съчетан със силна рентабилност - дори ако пазарните условия са трудни - прави нашия финансов профил привлекателен за инвеститорите“, каза той в интервю миналия месец.

Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley организират IPO-то заедно с Bank of America Corp., Barclays Plc и RBC Capital Markets. Lilja & Co. действа като независим съветник на Permira и TeamViewer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още