Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новата климатична политика на Германия се разминава с обещанията на Зелените

Наскоро сформираното правителство избягва да постави фиксирана цел за забрана на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене

Новата климатична политика на Германия се разминава с обещанията на Зелените

Председателите на партията на Зелените в Германия Аналена Бербок (вляво) и Роберт Хабек (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.

Климатичните политики, разкрити от новото коалиционно правителство на Германия, подчертават предизвикателствата пред Зелените, които се договориха за някои от най-важните министерски постове чрез силната подкрепа на избирателите, изискващи повече действия за овладяване на глобалното затопляне, пише Automotive News Europe.

След близо два месеца напрегнати преговори Олаф Шолц, наследникът на Ангела Меркел като канцлер в Германия, обяви споразумението със Зелените и свободните демократи в сряда (24 ноември).

Сделката показва, че германското правителство ще увеличи усилията за намаляване на емисиите на парникови газове и по-бързо загърбване на въглищата като основен енергиен източник, залагайки на възобновяемата енергия. 

Още по темата

Но остава неясно каква е позицията на новата коалиция за постепенното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Лидерите избягват да поставят твърда цел за забрана за продажба на конвенционални превозни средства, като вместо това заявиха, че подкрепят целта на Европейския съюз (ЕС) да продава само „въглеродно неутрални“ превозни средства в Европа до 2035 г.

Споразумението също така обещава да подкрепя автомобили, които могат да работят с биогорива.

По-рано Зелените призоваха за забрана на производството на автомобили, работещи с изкопаеми горива, до 2030 г. и възможност за използване на биогорива за промишлеността, транспорта, корабите и самолетите.

В същото, нито ГСДП, нито свободните демократи се застъпват за подобни забрани, като първите дори подкрепят запазването на инвестициите в биогорива за леки автомобили.

Проблемът с постепенното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е особено належащ в Германия, където автомобилната индустрия доминира като дял от икономиката и производителите от години се опитват да навлязат по-сериозно в сегмента на електромобилите.

По време на конференцията по въпросите за климата на ООН в Глазгоу, Шотландия, Германия не се присъедини към страните, които обещаха да прекратят продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Решаването да не се наложи подобна забрана "изпраща погрешен сигнал", споделя Франка Волф, старши пазарен анализатор във Verisk Maplecroft. „Какво е предимството да имаме чист енергиен микс, ако все още консумираме много изкопаеми горива в транспорта?“, пита се той.

Но новото коалиционно правителство се ангажира с целта да разположи поне 15 млн. електромобила по германските пътища до 2030 г. в сравнение с предишната цел от 14 млн. превозни средства.

По отношение на инфраструктурата от зарядни станции, чийто недостиг се счита за една от основните пречки за по-широкото разпространение на електромобилите, коалицията ще запази сегашната цел на страната за 1 млн. зарядни пункта до 2030 г. от около 49 000 станции към момента.

Въпреки тези планове правителството ще трябва да разчита до голяма степен на частните инвестиции за финансиране на инфраструктурата.

„Ние ще ускорим, оптимизираме и дебюрократизираме текущото изграждане на зарядна инфраструктура“, се казва в коалиционното споразумение. „Разчитаме на мобилизирането на частни инвестиции“, добавят трите партии.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
1
 
5
khao до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пробваха се няколко дееебила, като теб ... но уви, като нямаш аргументи, не можеш и да го обясниш ! ... но за твое съжаление, свят с милиард гладуващи и свят в който Ти имаш IQ по високо от това на среден *** - не съществува!
2
 
1
 
4
khao до: Valentin13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и ла.ната са част от природата, продължавай да ядеш спокойно... не са вредни!
2
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
едно уточнение - изкопаемите горива въобще не са вредни за природата. те са част от тази природа
1
 
2
 
2
преди 1 месец
зелените гевендии сигур си мислят , че само на тях ше пуснат парното ... па другите ша мрът ...
4
 
9
 
1
преди 1 месец
Няма ли кой да обясни на дeбилните зеленaши, че "биогоривата" са не по-малко зловредни за природата от изкопаемите горива - и дори повече зловредни - отделно това означава: да се ангажират обработваеми зами с глyпости - в свят с милиард гладуващи? Зеленашите трябва да бъдат превъзпитавани - най-добре: принудителен труд в мините !!!

Още от Европа
Кадър на деня за 23 януари