IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново мерене на мускули в Черно море

Този път руски изтребители са извършили фиктивни атаки срещу нидерландски военен кораб ден след инцидента с британския миноносец

09:41 | 30.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Военният кораб HMS Defender. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/VASIL GEDENIDZE/BRITISH EMBASSY IN GEORGIA</em></p>

Военният кораб HMS Defender. Снимка:  EPA/VASIL GEDENIDZE/BRITISH EMBASSY IN GEORGIA

Руски изтребители са извършили фиктивни атаки срещу нидерландски военен кораб в Черно море, твърди нидерландското Министерство на отбраната.

Както написа министерството в Twitter във вторник вечерта, руските самолети са създали със своите подходи „опасна ситуация“ близо до фрегатата HNLMS Evertsen.

 

Бойните самолети са летели опасно ниско над военния кораб, а машините освен това са симулирали атаки. По време на този инцидент, който се е случил в четвъртък миналата седмица, Evertsen е бил в международни води югоизточно от окупирания от Русия Крим, предава DPA.

Ден преди това руският Черноморски флот, дислоциран в Севастопол, е принудил според собствените си изявления британски военен кораб, дошъл близо до Крим, да промени курса си с предупредителни изстрели и бомби. Русия беше определила маневрата като провокация и предупреди за опасностите от такъв подход.

Инцидентът с британския миноносец бележи първия път след Студената война, в който Русия използва истински боеприпаси за възпиране на военен кораб, принадлежащ на държава членка на НАТО. Наблюдателите считат това за допълнително доказателство за изключително напрегнатите отношения между Москва и Запада.

Русия анексира украинския полуостров през 2014 г. Ходът не се признава от повечето страни. Москва многократно реагира възмутено на присъствието на военни кораби на НАТО край Крим.

На фона на нарастващото напрежение в рамките на конфликта в Украйна САЩ наскоро увеличиха военното си присъствие и изпратиха два военни кораба в Черно море.

Правителството на САЩ също се намеси в ескалиращия конфликт. През април бяха проведени няколко срещи между висши служители на САЩ и Украйна, а президентът на САЩ Джо Байдън за първи път се обади на украинския държавен глава Володимир Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
Руският президент Владимир Путин говори по време на годишната Пряка линия, където заяви, че не е вярно, че се готви Трета световна война. Вие казахте, че светът е на ръба на световна война. Разбира се, че не е. Дори да бяхме потопили британския разрушител Defender край бреговете на Крим в Черно море, пак ще е трудно да си представим, че светът щеше бъде на ръба на трета световна война, защото тези, които предизвикаха инцидента знаят, че не могат да излязат победители от такъв конфликт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ами опасно си е в близост да рассийските военно-ко(с)мически сили ... не се знае къде на ковчезите я двигатели ще откажат , я авиониката ще заяде , я боеприпасите ще се самовзривят ... тая година има - няма са загубили 3-4 вече бойни самолета в мирно време . да идват вече ф16-ките , че да сме спокойни и за нашите пилоти ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
Нали са на учение.Тъкмо са си научили урока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още