Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ООН: Зелените сертификати и ваксините подкрепиха туризма в Европа

Европа постига най-доброто относително представяне през лятото по отношение на международните пристигания

ООН: Зелените сертификати и ваксините подкрепиха туризма в Европа

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Масовото навлизане на зелените сертификати и успешната ваксинационна кампания са помогнали на туризма в Европейския съюз да се възстанови по-бързо от Covid пандемията в сравнение с други региони по света през третото тримесечие на 2021 г., сочи доклад на ООН, представен в понеделник и цитиран от Ройтерс.

Международните туристически пътувания са нараснали с 58% по света в периода между юли и септември в сравнение със същия период на 2020 г., отчита барометърът на Световната туристическа организация на ООН, въпреки че нивото остава с 64% по-малко от същия период през предпандемичната 2019 г.

Европа е записала най-доброто относително представяне през този период, като международните пристигания в региона са намалели с 53% в сравнение със същия летен сезон през 2019 г.

"Увеличаването на търсенето се дължи на повишеното доверие на пътниците на фона на бързия напредък във ваксинациите и облекчаването на ограниченията за влизане в много дестинации", пише в доклада.

"В Европа цифровият Covid сертификат на ЕС помогна за улесняване на свободното движение в рамките на Европейския съюз, освобождавайки натрупаното търсене след много месеци на ограничени пътувания."

Между януари и септември общият брой на пристигащите туристи по света все още е бил със 76% под нивата отпреди пандемията, с неравномерно представяне в различните региони, се казва в доклада.

Пристигащите в Европа са само с 8% под нивото от същия период на 2020 г. през първите девет месеца на 2021 г., но с 69% по-малко в сравнение с 2019 г.

Още по темата

Северна и Южна Америка бележат най-силните резултати между януари-септември, като пристигащите са нараснали с 1% в сравнение с 2020 г., но все още са с 65% под нивата от 2019 г. за същия период.

Междувременно Карибите отбелязаха най-силните резултати по подрегиони, като посещенията там са нараснали с 55% през първите девет месеца на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., макар че все още са с 38% под равнището от 2019 г.

Темпът на възстановяване в туристическия сектор в световен мащаб през третото тримесечие остава неравномерен, се отбелязва в доклада. "Това се дължи на различни степени на ограничения на мобилността, нивата на ваксинация и увереността на пътниците."

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
НАТО отхвърли искането на Русия да се изтегли от България и Румъния