IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за световната икономика оцветиха в червено европейските борси

Вниманието на пазарите беше насочено към търговската война между САЩ и Китай и финалното предложение на Борис Джонсън за Brexit

19:48 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси отбелязаха рязък спад в края на сесията в сряда, след като неочаквано слабите данни за промишлената дейност в САЩ засилиха безпокойството за най-голямата икономика в света, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 2,7% в края на търговията и записа най-големия си еднодневен спад от близо един месец насам. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 3,23% до ниво от 7122,54 пункта. В Париж CAC 40 се понижи с 3,12% и завърши сесията на равнище от 5422,77 пункта. Германският DAX отписа 2,76% до 11 925,25 пункта.

Редица сектори отбелязаха понижение от над 3%, като компаниите в областта на строителството и суровините поведоха загубите. Всички сектори и големи борси на Стария континент се озоваха дълбоко на червена територия.

Това се случва след публикуването на по-слабите от очакванията икономически данни в САЩ и понижаването на прогнозите на Германския институт за икономически изследвания за ръста на БВП на най-голямата икономика в Европа.

Американското промишлено производство регистрира най-големия си спад от над десет години, засилвайки притесненията заради дългия търговски спор между Вашингтон и Пекин.

Вниманието на пазарите беше насочено към търговската война между САЩ и Китай, като високопоставени официални представители на двете страни се очаква да проведат нов кръг от преговори следващата седмица.

В Европа водещи германски икономически институти ревизираха към понижение прогнозите си за растеж на БВП на Германия за 2019 г. – от 0,8% на 0,5%, и свиха очакванията си за 2020 г. от 1,8% на 1,1%, позовавайки се на забавянето на промишленото производство и високите рискове от спад на икономиката заради търговската война и несигурността около Brexit.

В същото време британският премиер Борис Джонсън представи последното си предложение за Brexit пред Европейския съюз в сряда.

По време на конференцията на Консервативната партия по-рано днес Джонсън заяви пред делегатите, че планът му ще „избегне проверки на и близо до границата със Северна Ирландия“.

ВВС съобщи, че предложенията ще включва допълнителни митнически проверки, по-голяма роля на северноирландския парламент и времево ограничение за различните отношения на Северна Ирландия с ЕС, свързани с противоречивия „предпазен механизъм“.

Ройтерс съобщи, като се позова на източници на ЕС, че ако предложената сделка наистина е такава, съюзът ще я отхвърли.

На корпоративния фронт книжата на германската банка Grenke поскъпнаха с 5% след обещаващи данни за деветмесечието, а цената на акциите на Carl Zeiss Meditec нарасна с близо 1%, след като германската компания за медицински технологии повиши очакванията за печалбата си на фона на по-силните от прогнозираните продажби.

На дъното на Stoxx 600 книжата на компанията за финансови услуги Hargreaves Lansdown поевтиняха със 7,5%, след като Credit Suisse съобщи, че репутацията на компанията може да пострада още повече заради връзките й с нашумелия Neil Woodford’s Equity Income Fund.

Цената на акциите на германската компания Fuchs Petrolub и на британския търговец на дребно Kingfisher се понижи с около 6%.

Книжата на финландската компания Metso поевтиняха с 5,9% след придобиването на канадската McCloskey International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още