Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Орбан: Налагането на минимална ставка на корпоративния данък е абсурдно

Според унгарският премиер ниският корпоративен данък в страната му привлича реални инвестиции, за разлика от данъчните убежища

Орбан: Налагането на минимална ставка на корпоративния данък е абсурдно

Унгарският премиер Виткор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Планът за минимална ставка на глобалния корпоративен данък от 15% е „абсурден“, тъй като ще доведе до загуба на инвестиции от страна на Европейския съюз (ЕС), заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Bloomberg. 

Още по темата

Финансовите министри на страните от Г-7 се съгласиха през уикенда да обложат най-големите компании в света с минимална ставка на корпоративния данък в размер на 15%, което е много над 9-те процента, въведени от Орбан в Унгария. ЕС се нуждае от единодушно решение относно ставката от страните членки, като липсата на съгласие в блока може да усложни международното споразумение.

„Смятам за абсурдно каквато и да било глобална организация да ни казва какъв данък трябва или не трябва да имаме в Унгария“, коментира Орбан по време на конференция в Будапеща. Според него ниският корпоративен данък в Унгария привлича реални инвестиции, за разлика от данъчните убежища.

Всеки вид международен план за рационализиране на корпоративните данъци ще отнеме години, прогнозира Орбан, въпреки че по неговите думи Унгария трябва да излезе с план за извънредни ситуации, за да може да продължи да привлича инвестиции във всеки случай.

От години държавите се конкурираха и опитваха да привлекат гигантите с различни данъчни облекчения. Но това струва на бюджетите по света стотици милиарди, които днес са необходими за излизане от коронакризата.

Гиганти като Facebook, Google или Amazon често регистрират приходите си в юрисдикции, където плащат много ниски или дори никакви данъци. Затова и богатите нации от години се опитват да намерят начин да облагат техните приходи.

Идеята за налагането на обща минимална ставка на корпоративния данък от 15% идва от САЩ. Това е около нивото, с което страни като Ирландия облага своя бизнес, но е много под най-ниските ставки в Г7. В България ставката на корпоративния данък също е под 15 на сто.

САЩ  настояват още и за премахване на данъчната тежест върху цифровите услуги, налагани от Великобритания, Франция и Италия за практики, които използват и европейските технологични компании. Ако това не стане, Вашингтон ще наложи нови мита и този път под ударите са козметичната индустрия и луксозните стоки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Високите цени на торовете притискат европейските земеделци