Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Още един кръг преговори между ЕС и Великобритания приключи с провал

Перспективите за сключване на търговска сделка избледняват заради "значителни различия"

Още един кръг преговори между ЕС и Великобритания приключи с провал

Главният преговарящ за ЕС Мишел Барние. Снимка: архив Ройтерс

Перспективите за сключване на търговска сделка между Европейският съюз (ЕС) и Великобритания след Brexit през тази година пак избледняват, пише онлайн изданието EurActiv.

Първият кръг на лични преговори се разпадна заради „значителни разногласия“ между двете страни, допълва изданието.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза пред репортери, че екипът му се е „ангажирал конструктивно“ в стремежа си „да води успешно и бързо преговори по траектория за постигане на споразумение“.

„ЕС очаква от своя страна позициите му да бъдат по-добре разбрани и зачитани, за да се постигне споразумение“, коментира Барние.

Планираната за днес среща между Барние и неговия колега от Обединеното кралство Дейвид Фрост бе отменена, след като и двете страни се съгласиха предсрочно да приключат този кръг преговори.

От своя страна Фрост заяви, че разговорите са били „изчерпателни и полезни“. По думите му обаче дискусиите подчертават „значителните различия, които все още остават между нас по редица важни въпроси“.

През юни Мишел Барние обвини Лондон, че не желае да участва в конструктивни преговори, след като тримесечните кръгове на преговори, водени чрез видеовръзка заради пандемията, постигнаха малък напредък в областта на рибарството, управлението и така наречената „равнопоставеност“. относно регулаторните стандарти.

Още по темата

По-рано тази седмица изтече крайният срок за Великобритания, в който можеше да поиска удължаване на преходния период, в рамките на който да остане част от единния пазар на ЕС.

Лондон намеква, че септември, когато Фрост трябва да поеме новата си роля на правителството на Обединеното кралство като съветник по националната сигурност, е крайният срок за споразумение за търговска сделка.

През последните седмици представители на ЕС посочват, че тяхната позиция, която изисква от Обединеното кралство да се придържа към правилата за държавна помощ на ЕС и социалните и екологичните стандарти, както и да спазва разпоредбите на Общата политика в областта на рибарството, може да бъде смекчена в замяна на компромиси от страна на Лондон.

Барние каза, че Обединеното кралство трябва да предложи „устойчиви и дългосрочни решения“ за риболова, както и указание за това как ще изглежда вътрешният режим на държавна помощ.

Различия има и по отношение на ролята на Европейския съд, тъй като Обединеното кралство настоява, че няма да бъде обвързано от неговата юрисдикция.

Следващият кръг преговори ще се състои в Лондон другата седмица.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
8
 
2
преди 1 година
EС и Мишел Барние си губят времето Англичаните твърдо са решили да напуснат Е С без никаква сделка В Европа е по добре да се подготвят по добре за развода и да ги оставят да се оправят сами -малък икономически остров заобиколен от големите хищници - С А Щ Китай Е С Ще им бъде много трудно
2
 
7
 
1
преди 1 година
Още един кръг преговори между ЕС и Великобритания приключи с провал Трябва да си де.бил,за да мислиш, че преговори с пирати и техните наследници,ще доведат до нещо добро за теб.

Още от Европа
Европейските борси завършиха седмицата на червено