IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-силен Запад, или обратният ефект на войната в Украйна

Вместо да прогони САЩ от Европа, инвазията в Украйна укрепи трансатлантическите отношения

09:02 | 08.05.22 г. 7
<p>
	Японският премиер Фумио Кишида, канадският премиер Джъстин Трюдо, президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Борис Джонсън, президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Италия Марио Драги на среща на Г7 през март 2022 г. в Брюксел. <em>Снимка: Henry Nicholls-WPA Pool/Getty Images</em></p>

Японският премиер Фумио Кишида, канадският премиер Джъстин Трюдо, президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Борис Джонсън, президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Италия Марио Драги на среща на Г7 през март 2022 г. в Брюксел. Снимка: Henry Nicholls-WPA Pool/Getty Images

Непровокираната инвазия на Русия в Украйна бързо променя пейзажа на сигурността в Европа. Дълбоки исторически страхове за руска агресия и териториални амбиции бяха разбудени, най-силно в Прибалтика. Финландия и Швеция, необвързани във военно отношение, забързаха да вземат решение за присъединяване към НАТО, пише Кристина Спор, професор по международна история в LSE, за Financial Times.

Кремъл, с продължителното си изграждане на разказа за обкръжаването от Запада, започна реторична офанзива срещу това потенциално удвояване на сухопътната граница на Русия с НАТО. Тези заплахи формират част от засилващата се кампания на Москва към ядрено дрънчене на оръжия, която цели да дестабилизира сплотеността на Запада и да възпре НАТО да подкрепя Украйна. Малко вероятно е обаче тези тактики да проработят – всъщност почти сигурно е, че те ще имат обратен ефект.

Причината не е само варварската руска военна кампания. Причината е, че ЕС и НАТО устояха. „Институционалният Запад“ преодоля финансовата и мигрантска кризи и възхода на националистическия популизъм. Сега той показва постоянство, изправен пред войната на Владимир Путин.

Обратно на надеждите на Путин за „разделяй и владей в Европа“, войната в Украйна показа впечатляващата устойчивост на трансатлантическата общност. Северна Америка и Европа са обвързани заедно чрез НАТО и остават най-важните си партньори един на друг в търговията и културата. Те показват, че могат да изолират и накажат Путин.

Нахлувайки в Украйна, Путин е напът да унищожи реда, наложен сред падането на Берлинската стена – този на „Европа е цяла и свободна и е в мир“. Принципите на този ред бяха заложени в Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. и затвърдени в Парижката харта за нова Европа от 1990 г. В тази война на карта са заложени нашите ценности, норми, идентичности и – в някои случаи – национално съществуване.

От днешна гледна точка Европа през 90-те изглежда като историческа аберация. В тези ранни години след падането на стената Изтокът и Западът, мирно управлявайки обединеното на Германия и разпада на Съветския съюз, наистина си сътрудничиха. Това бе епоха на надеждата, белязана от демократизация, отворена търговия и свободно движение на хора и информация.

Въпреки това предупредителни знаци имаше. Конференцията в Хелзинки от 1975 г. беше институционализирана и се превърна в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но никой през 90-те години на миналия век — руснаци, американци или европейци — не се интересуваше наистина от това да я развие в нова паневропейска структура за сигурност. Вместо това станахме свидетели на увековечаването, адаптирането и преоткриването на старите „западни“ институции от времето на Студената война.

Европейската общност се превърна в Европейски съюз, а НАТО откри нова цел в налагането на мира и хуманитарни интервенции. С примирението на Русия и двете страни се разшириха в бившия източен блок като част от мисия за обединяване и стабилизиране на Европа. САЩ бяха препотвърдени като „европейска сила“. Русия се присъедини към Г7 и Световната търговска организация и разви нови отношения с НАТО. Взаимозависимостта – политическа, икономическа и културна – изглеждаше сякаш е новият модел на европейско-руски отношения.

Както осъзнаваме днес, този период предложи само кратка пауза от традиционната конкуренция между великите сили. Джордж Кенан, мъдрецът на Студената война, затова и сгреши, когато през 1997 г. твърдеше, че с падането на Берлинската стена, разпадането на Варшавския договор и на Съветския съюз, НАТО вече се е надживял, тъй като бъдещ военен конфликт е „най-невероятен“ да се случи. Той сгреши и, когато осъди приемането в алианса на нови членове от Zwischeneuropa – зоната между Русия и Германия – определяйки го като „съдбоносна грешка“.

Точно както Финландия и Швеция реагират на агресията на Русия, обръщайки се към НАТО, така и през 90-те централните и източноевропейци почукаха на отворената врата на алианса, търсейки убежище от все по-нестабилната и словесно заплашваща следсъветска Русия. Привлекателността на НАТО – след 1949 г., след 1989 г. и отново през 2022 г. - лежи на факта, че САЩ, макар и нелесен партньор, са поне „империя по покана“. Русия – дали царска, съветска или путинистка – показа историческа склонност да доминира чрез принуда и често чрез завладяване на това, което смята за своя сфера на влияние.

От пепелта на войната ще възникне огромна геополитическа и институционална промяна – но не по начина, по който Кремъл си представя, с Украйна като част от Русия и САЩ, прогонени от Европа. Вместо това Путин вероятно ще открие едно разширено НАТО и съживен Запад, укрепващи се отбранително, използвайки и усъвършенствайки изпитаните си институции. Ако това се окаже така, инвазията на Путин в Украйна ще бъде исторически автогол. Тогава какъв, ако изобщо остане на власт, ще бъде неговият отговор на тази изгряваща реалност?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
И с какво ще я издигнеш тая физическа стена, юритске с купена диплома? Преди се заканваше, да е стоманена, ама то производителите на стомана остават оттатък стената ти... От анa-лни отпaдъци ли ще бъде стената, та дано руснаците да се погнусят да я прегазят? Да, ама като те спрат газчицата и пшеницата, даже л.й.на няма да има... А те руснаците като решат да ходят някъде, отиват с танковете и пак си вземат това, което смятат за тяхно... още Бисмарк го каза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Няма смисъл, човек. Средностатистическият укропитек е лишен от способността да мисли аналитично. При тежките случаи нивото е такова, че дори лоботомия да им направиш, после няма да си личи никаква разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Иначе на снимката виждам сумарно 39 ГБ супер раздут БВП... и 61 ГБ държавен дълг и то напълно реален !!! Виждам една сбиpщина фалирали индивиди - морално, политически, финансово, икономически, които скоро ще бъдат изхвърлени на бунището на историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Викторийке, колкото повече бълвате гнъсната си пропаганда, толкова повече отваряте очите на хората. Руската военна кампания била "варварска"? А нападението на САЩ над Ирак, когато бяха убити МИЛИОН И ПОЛОВИНА мирни хора, какво беше? Наивна грешка? А на снимката аз виждам не лидерите на някакви "велики сили", за каквито те се представят. Виждам някакъв деградирал наследник на джадаи, който не е със свалени гaщи само заради снимката, виждам шумкар който се крие като мишка от собствения си народ, виждам човешка развалина, която напъва да се ръкува с умрелите, към които скоро ще се присъедини, виждам мижитурка, която на зима ще бъде разкъсана от собствения си народ, виждам рошав дегeнерат, на който и децата в детските градини му искат оставката, виждам извратeнец, който кeца баба си, виждам провален политик който собственият му народ щеше да го линчува на улицата. Днес видях и истинският лидер, който без охрана се движи сред шестващият свой народ, ама него го няма на снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Обратния ефект на руската нападателна война в Украйна е възможността за енергийната независимост на България от русия и газпром. Що се отнася до ''паралелния внос'' в русия чрез 3ти държави на западни стоки, които са под санкции, то нека всички руски тр000лове прочетат това, защото точно така ще се случат нещата- ''....Този така наречен паралелен внос няма да даде възможност да се доставя същото количество техника в Русия. Нито една страна на света не може да купи един милион смартфони във вид на една партида и да ги изпрати в Русия без разрешението на производителя и притежателя на авторските права. Това означава, че тези стоки ще се доставят във вид на малки партиди, което няма да даде възможност за развитие на бизнеса....Не бива да се забравя, че доставената от други държави техника е адаптирана за пазарите на съответната страна. Смартфоните например, ще имат софтуер и фирмена среда, предназначена за друга страна, където няма да има руска клавиатура. Едва ли тази техника ще може да бъде легално ремонтирана в Русия....''' https://***.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-383722.html , както и 1вия коментар по тази статия- ''Васил Шиков 5 часа Откраднатите трактори Джон Диър показаха как се прави-тракторите са били откраднати от ватата в Украйна.От фирмата им изключват софтуера и тракторите умират.Май така ще бъде и със смартфоните.След като са незаконно внесени изведнъж ще спрат да работят.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Ех тази "непровокирана инвазия на Русия в Украйна". Наистина ли някой би започнал война без много сериозна причина? И без да е изчерпал всички алтернативи? Дали народа в двете "сепаратистки" републики е възстанал, макар да е бил щастлив под украинска власт? Дали Крим е бил насилствено "анексиран", въпреки референдума (къде са тогава стачките, постоянните партизански нападения и взривявания на влакове, бежанските потоци от недоволни кримци)? Струва ми се, че има неща които не ни казват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
EС и Европа трябва да разкъсат ''взаимозависимостта си'' с русия, да се издигне дори физическа нова Стена и да се откъсне неонацистка русия от цяла останала Европа в абсолютно всяко отношение- физическо, икономическо, финансово, технологично, научно, интелектуално, социално, кутурно и спортно. Русия е неонацистката заплаха за мира в цяла Европа- не само в ЕС, затова трябва да бъде отделена и откъсната от Свободния свят- за да не го застрашава, да не го плаши с ядрен холокост, да не се пробва да го завладява с руски ''специални военни операции''. След като над 81 процента от руските граждани ОДОБРЯВАТ руската агресивна война в Украйна, да не им се дава никакъв шанс да припарят в останалата част от Европа, ЕС и Свободния свят, защото не се знае какви нови престъпления ще извършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още