IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Чехия постигнаха споразумение за въглищната мина Туров

Варшава ще плати компенсация от 45 млн. евро на съседката си

09:54 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Лидерите на Чехия и Полша договориха сделка в четвъртък да сложат край на дългогодишния спор по разширяването на въглищната мина Туров от полската страна на границата – спор, който стигна до Европейския съд, съобщава Ройтерс.

Споразумението, което полският министър-председател Матеуш Моравецки и чешкият му колега Петър Фиала подписаха в Прага, цели да сложи край на рядката правна битка между страните членки на ЕС, което засегна негативно отношенията между съседните страни и повдигна въпроси за екологичната цена на въглищата.

Чехия заяви, че Туров „изсмуква“ подпочвените води в близките чешки села и прибегна до правни действия преди година, след като двустранните разговори се провалиха след решението на Полша да позволи на държавната енергийна група PGE да разшири дейността си в огромната мина за лигнитни въглища.

Европейският съд на ЕС нареди на Полша миналия май да спре дейността на мината, докато излезе решение по иска на Чехия и по-късно наложи ежедневна глоба, ако не го направи.

Варшава, която вече води спор с ЕС по върховенството на закона, поиска повече двустранни разговори с надеждата да сложи край на иска от Чехия.

Съгласно сделката, постигната в четвъртък, Чехия ще оттегли иска си срещу компенсация от 45 млн. евро за инфраструктурни подобрения и други екологични предпазни мерки и ангажименти.

Чешкият лидер Фиала, на съвместна пресконференция с Моравецки, заяви, че Прага е получила гаранции, че строящата се подземна бариера ще действа, за да защитава водните ресурси. Надзорът върху сделката ще продължи пет години, допълни той.

„Тази сделка без съмнение носи предимства и ползи и резултати за засегнатите [от Туров] общности“, каза Фиала.

Екологични и граждански групи обаче поставят под съмнение сделката. Greenpeace заяви, че тя не поставя ограничение на миннодобива и изказа съмнение за ефективността на планираната подземна стена.

Чешкото министерство на околната среда заяви, че не могат да се правят заключения по стената, докато тя не бъде завършена.

Битка в ЕС

Разговорите между двете страни се разпаднаха миналия ноември, но бяха възстановени, след като новото правителство на Фиала встъпи в длъжност през декември.

Варшава иска да остави отворена мината, готвейки я да работи още две десетилетия. Мината захранва съседна електроцентрала, което я прави важна от икономическа и енергийна гледна точка.

„Мината и електроцентралата Туров ще продължат да работят без пречки и ще осигуряват електричество на няколко милиона душа“, каза Моравецки.

Варшава бе осъдена да плаща по 500 хил. евро на ден, защото не спря Туров, но отказа да плати глобите, които сега възлизат на над 68 млн. евро. Моравецки каза в четвъртък, че правителството обмисля различни правни мерки по този въпрос.

По-рано в четвъртък съветник на Европейския съд каза, че Полша е нарушила европейското право, когато е удължила живота на Туров, без да направи оценка за екологичните въздействия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още