IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредните искри между САЩ и Китай оцветиха в червено европейските борси

Автомобилният сектор поведе загубите със спад от малко под 1%

19:49 | 28.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари отбелязаха спад в четвъртък, а инвеститорите наблюдаваха споровете между САЩ и Китай заради протестите в Хонконг, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,16% в следобедната търговия, а автомобилният сектор поведе загубите със спад от малко под 1%. Търговията на дребно не се вписа в тенденцията и отбеляза ръст от 0,56%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,18% до ниво от 7416,43 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,24% до равнище от 5912,72 пункта. Германският DAX отписа 0,31% от стойността си и завърши сесията на ниво от 13 245,58 пункта.

Американският президент Доналд Тръмп подписа в сряда два законопроекта, подкрепящи протестиращите в Хонконг, като даде повод за конфликт с Китай, който възрази срещу законопроектите. Впоследствие китайското външно министерство разкритикува хода, като обвини САЩ, че имат „зли намерения“.

Новото напрежение може да попари надеждите, че Вашингтон и Пекин ще постигнат т. нар. „първа фаза“ от търговска сделка.

Обратно в Европа трейдърите бяха под влиянието на данни за Великобритания преди изборите на 12 декември. Допитване на института YouGov установи, че премиерът Борис Джонсън е напът да получи стабилно мнозинство от 68 места в парламента.

В макроикономически план нагласите за икономиката в еврозоната отбелязаха по-голям скок от очакваното през ноември на фона на подобряването на очакванията в сектора на услугите.

Данни на Европейската комисия в четвъртък показаха, че икономическите нагласи във валутния съюз с 19 страни членки са нараснали до 101,3 пункта през ноември спрямо 100,8 пункта през октомври, като надминаха консенсусните очаквания на анкетирани от Ройтерс анализатори за 101 пункта.

Американските пазари са затворени в четвъртък заради Деня на благодарността.

На корпоративния фронт Virgin Money отбеляза изненадващ скок с 18,9%, след като обяви успокояващи прогнози за 2020, според които най-лошото от застрахователния скандал е отминало, предаде Ройтерс. Ръстът беше отбелязан, въпреки че компанията не отговори на очакванията за печалбата си през цялата 2019 г. и отмени раздаването на дивиденти.

Книжата на Vodafone поевтиняха с 3,9%, а цената на акциите на шведската компания Elekta се понижи с над 3,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още